LIFESTYLE

-Atletsko stopalo i gljivična infekcija-

Kada se jednom zarazite gjivicama prilično je teško riješiti ih se. Pokušajte sa ovim biljkama i malo strpljenja za rezultate.

KAJAPUTOVO ULJE:

Kajaputovo ulje učinkovito protiv velikog broja gljivica uzročnika raznih bolesti. Klinički pokusi također potvrđuju njegovu djelotvornost, posebice kod infekcija sa stopalima, poput atletskog stopala i onihomikoze, gljivične bolesti nokta nožnog palcakoju je veoma teško liječiti, a nekada zna da posve uništi nokat.

Kako bi bilo učinkovito kajaputovo ulje treba koristiti u pravoj kocentraciji prema jednoj studiji, otopina koja sadržava 50% tog ulja izliječi infekciju kod 64% zaraženim gljivicama Tinea nakon 4 tjedna. Ipak prema drugoj studiji u kojoj se koristila 10%-tnog koncetracija, siptomi su ublaženi ali infekcija je nije izliječena.

U liječenju gljivične infekcije nokta primjenom 100%-totnog ka:japutovog ulja tokom najmanje 3 mjeseca postignuti su rezultati slični kao i sa farmaceutskim agnesima za vanjsku primjenu, tj. otprilike polovici ispitanika ublažili su se siptomi i poboljšao izgled samog nokta.

DOZIRANJE:

Da bi ste izliječili atletsko stopalo , napravite otopinu koja sadržava 25 do 50% kajaputovog ulja u vodi i primjenjujte na zahvaćeno mjesto dva puta na dan i tako ponavljati nekoliko sedmica. Ili dodajte 15 kapi čistog kajaputovog ulja i malo soli u kupki za noge (vručina i sol mogu pojačati protugljivično djelovanje hlapivog ulja) i primjenjujte je 20 minuta dva puta na dan.

Protiv onihomikoze stavljajte 100%-tno kajaputovo ulje na zahvaćeno mjesto dva puta na dan bar 3 mjeseca. Posobno prilagođeni proizvodi od tog ulja mogu djelovati i protiv drugih gljivičnih infekcija-pitajte herbalista koji vas trenutno liječi.

TABEBUJA:

Protugljivično sredstvo iz Amazona.

Drvo južnoameričke biljke pau d-arco, trubino drvo poznato je po otpornosti na gljivice. U tradicionalnoj brazilskoj medicini oblozi i mješavine od unutarnjeg dijela kore drveta primjenjuje se na koži za liječenje gljivičnih infekcija i ekcema, psorijaze. Labaratorijske studije opravdale su mnoge načine tradicionalne upotrebe ove biljke i dokazale njezino protugljivično djelovanje.

Doziranje:

Stavite 10 g. unutarnjeg dijela kore biljke tabebulja u 600 ml. vode i kuhajte ga na laganoj vatri 15. minuta. Kad je uvarak mlak koristite ga za kompresu ili oblog i stavljajte na zahvaćeno mjesto dva puta na dan.

Oprez

Kajaputovo ulje može prouzročiti nepoželjne reakcije:

– Kontaktni dermatitis

– Svrbež

– Upale i ljušenje kože kod jedne od 25 osoba s gljivicama Tinea, posebice ako se koristi u visokim koncentracijama na upaljenoj koži ili ekcemima.

Upotrebljavajte razrijeđene pripravke da smanjite pojavu takvih reakcija te najprije provjerite djelovanje na djelu zdrave kože 24 sata prije primjene na bilo kojem inficiranom ili upaljenom mjestu.

Tabebuja može se uzimati oralno da ojača imunitet u slučaju uporne gljivićne infekcije. Ipak takva stanja nisu za samo liječenje posebice zato što određeni sastojci biljke mogu biti toksični ako se uzimaju u prevelikim količinama.

Nemojte koristiti bilo koju od biljaka s ove stranice ako ste u drugom stanju ili dojite, osim prema savjetima profesionalnog liječnika.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close