Ovaj recept ne može izliječiti bol u koljenu, ali u narodu je uvriježeno mišljenje da može pomoći kod ublažavanja bolova…

3 Min Read

Najvažniji zglobovi u našem tijelu su koljena. Koljena su važna za svakodnevno kretaje, trčanje, sjedenje i mnoge druge pokrete koje pravimo svakodnevno

Upale i bol u koljenu može da nam zakompikouje život, smanji pokretljivost. Ako se zglobovi upale, morate djelovati brzo, jer je to jedini način da se spreči šteta.

Donosimo vam recept za narodni lijek koji se koristi za ublaženje bola u koljenu, ali imajte na umu da bol u koljenu može da uzrokuje prekomerna težina, povrede, previše napora i artritis.


Sastojci za narodni lijek:

– 1 žumance

– 2 kašike soli

– Elastični zavoj

Upuststvo:

Umutite žumance i so. Nanesite smjesu na pamučnu maramicu i stavite direktno na koljeno i sve to pričvrstite elastičnim zavojom. Neka vam ta obloga stoji na koljenu 2 sata. Ovu metodu ponovite 4 puta dnevno.

Kako djeluje?

U narodu je uvriježeno mišljenje da bol uslovljen upalom koljena može se ublažiti sa magnezijumom koji se nalazi u soli. A žumance sadrži mnoge proteine i minerale koji mogu potpomoći ojačanju vašeg tkiva, ligamenta i kostiju. Za potrebe analize ovog takozvanog lijeka kontaktirali su Chikea Anibezea, profesora anatomije na nigerijskom Enugu državnom univerzitetu, koji je tvrdnje odbacio kao besmislene:

“Nedavno sam nabasao na tu tvrdnju, ali sam je jednostavno ignorirao. To za mene nema smisla”, rekao je za Africa Check Chike Anibeze, profesor anatomije na nigerijskom Medicinskom fakultetu Univerziteta Enugu.

Anibeze je rekao da nije vidio nijedno istraživanje bolova u zglobovima koji se liječe žumanjkom i Epsomovom soli.

„Ti sastojci ne utječu na bol u koljenu ili zglobovima. Moj savjet svima koji se bore protiv ove boli je da posjete liječnika. Liječnik će morati utvrditi uzrok boli prije propisivanja liječenja.”

Iako smo prvenstveno objavili da ovaj lijek sigurno može izliječiti bol u koljenima, nakon analize Raskrinkavanja utvrđeno je da ove informacije nisu zasnovane na činjenicama, te da nema naučnih dokaza da je preparat od jaja i soli učinkovit pri uklanjanju boli u koljenu – koja može imati razne uzroke, te bi se, trebala i liječiti u svakom pojedinačnom slučaju. U svakom slučaju, najbolje riješenje je posjetiti svog ljekara.

Share this Article
Leave a comment