Celer je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi žašto ga trebate pod hitno uvrstiti u ishranu.

2 Min Read

Celer zapravo ima brojne zdravstvene prednosti koje vas mogu iznenaditi. Evo pet razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u svoju prehranu.

1. Celer je sjajan izvor važnih antioksidansa.

Antioksidanti štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnog oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide. U jednoj stabljici postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka. Također je prekrasan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, ćelijama, krvnim sudovima i organima.

2. Celer smanjuje upalu.

Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Sjeme celera i sam celer sadrže približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu od upala u tijelu.

3. Celer podržava probavu.

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci pružaju zaštitu cijelom probavnom traktu, celer može pružiti posebne blagodati želucu. Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju broj čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije u istraživanjima.

4. Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom.

Uživat ćete vitamine A, K i C, kao i minerale poput kalijuma i folata kada jedete celer. Takođe sadrži malo natrijuma. Uz to, ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima polagan, stabilan učinak na šećer u krvi.

5. Celer djeluje alkalizirajući.

Uz minerale poput magnezijuma, gvožđa i natrijuma, celer može imati neutrališući učinak na kiselu hranu – a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Share this Article
Leave a comment