Čudo za koje uopšte ne znamo: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka.

2 Min Read

Luk je najčešće povrće koje se koristi u kuhinjama za pripremu većine jela. Zamislite koliko se luka koristi širom svijeta i koliko je luka luka izbačeno. Što ako vam kažemo da one papirnate kore od luka za koje ste mislili da su beskorisne zapravo vrijedi čuvati?

Sada, ako razmišljate šta mogu učiniti te beznačajne ljuske luka nakon skidanja njihove važne komponente, očekuje vas veliko iznenađenje. Ako je vjerovati nekim prošlim istraživanjima, kore od luka zapravo su hranjivije od samog luka!

Hajde da vidimo sta to čini ljuske luka toliko korisnim .

Mnoga istraživanja tvrde da su ljuske luka izuzetno bogate antioksidantima, vlaknima, vitaminom A, C, E i flavonoidima koji pogoduju srcu. Kaže se da se ljuske luka mogu pokazati korisnima za jačanje imuniteta i promociju zdravlja srca i održavanje nivoa šećera u krvi.

Zdravstvenica, nutricionistkinja i trenerica makrobiotičkog zdravlja, Shilpa Arora, kaže: “Općenito, koža gotovo svih povrća i voća napunjena je hranjivim sastojcima. Ljuska luka također pruža brojne zdravstvene prednosti. Ali ako želite dodati ljusku luka u svoju prehranu, pobrinite se da je luk organski. Drugačije rečeno da nije prskan nikakvim hemijskim sredstvima “.

Kako koristiti ljusku crnog luka:

Ljusku crnog luka isitnite kao začin. I možete je dodavati svim jelima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Share this Article
Leave a comment