GOTOVO SVI ČINIMO VELIKU GREŠKU: Ako često konzumirate ove namirnice, mogli bi ste imati velike probleme…

3 Min Read

Nitriti kao glavni sastojci natrijevih nitrita hemijski su spojevi sastavljeni od jednog atoma dušika i dva atoma kisika.

Spomenuti nitrozamini, koji su i sastojak lateks proizvoda poput balona i gumenih rukavica, dovode se u vezu s raznim vrstama tumora, dijabetesom, neurološkim bolestima i trovanjem organizma.

Prerađeni mesni proizvodi već neko vrijeme slove kao opasna hrana, koja može prouzročiti teške i hronične bolesti.

Osim što sprečava rast bakterija u mesu, poput Clostridium botulinum, natrijev nitrit pridonosi i slanom okusu proizvoda te pojačava crvenkasto-ružičastu boju koja je tipična za procesirano i prerađeno meso.

Na deklaraciji proizvoda natrijev nitrit naveden je pod kodnom oznakom E250.

Nitriti kao glavni sastojci natrijevih nitrita hemijski su spojevi sastavljeni od jednog atoma dušika i dva atoma kisika.

Tokom izlaganja toplini ti se spojevi pretvaraju u opasne nitrozamine, koji su toksični i mogu opasno ugroziti vaše zdravlje.

Izlaganjem mesnih proizvoda visokim temperaturama, primjerice, tokom prženja ili pečenja na roštilju, između dodanih nitrita i proteina prisutnih u mesu dolazi do reakcije, koja rezultira pojavom kancerogenih nitrozamina.

Osim što ih već unosite u organizam konzumacijom suhomesnatih proizvoda, nitrozamini mogu nastati i poslije u vašem probavnom traktu zbog djelovanja određenih crijevnih bakterija.

Spomenuti nitrozamini, koji su i sastojak lateks proizvoda poput balona i gumenih rukavica, dovode se u vezu s raznim vrstama tumora, dijabetesom, neurološkim bolestima i trovanjem organizma.

To su potvrdila brojna znanstvena istraživanja provedena u posljednjih tridesetak godina.

Kako natrijev nitrit ugrožava vaše zdravlje

Povećava rizik od raka želuca, debelog crijeva, dojke i mjehura

Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija prerađene mesne proizvode službeno proglasila kancerogenima, i to na temelju velikog broja istraživanja koja su dokazala vezu između konzumacije mesa i povećanog rizika od raznih oblika raka.

Povećava rizik od dijabetesa tipa 1

Istraživanje objavljeno u „Diabetes Medicine“ otkrilo je da veći unos nitrita putem hrane povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 kod djece, ali i kod odraslih ljudi.

Riječ je o kroničnoj autoimunoj bolesti koja nastaje zato što gušterača ne može proizvoditi dovoljno inzulina.

Tada imunosni sistem počinje napadati vlastite stanice gušterače koje su odgovorne za proizvodnju potrebnog inzulina.

Može dovesti do akutne toksičnosti organizma

Osim što povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti i raka, natrijev nitrit može izazvati i akutnu toksičnost organizma ako ga osoba konzumira u velikim količinama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 10 grama ovog spoja je smrtonosno, ali zabilježeno je i da doza od 2 dva grama dnevno može rezultirati smrću.

Simptomi akutne toksičnosti su mučnina, vrtoglavica, plavkasta boja kože, povraćanje, konvulzije (grčevi) i glavobolje.

Popis mesnih prerađevina koje su bogate nitritima

Vakumirane i konzervirane namirnice koje se posebno ističu udjelom natrijeva nitrita su:

-šunka

-hrenovke

-slanina

-razne salame

-kobasice

-mesni naresci

-usoljeno i konzervirano meso

-sušeno meso

Share this Article
Leave a comment