Grašak je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i i zbog čega bi ga trebali česće konzumirati!

3 Min Read

Ako mislite da je grašak skromno, obično povrće, razmislite ponovo! Ovi maleni dragulji veličine kuglica predstavljaju obilje  hranjivih sastojaka i zdravstvenih blagodati.

Zdravstvene dobrobiti

Visoka koncentracija vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata u grašku pruža važne zdravstvene prednosti koje se kreću od održavanja zdravlja očiju do zaštite od određenih vrsta karcinoma.

Zdravlje očiju

Grašak sadrži karotenoide lutein i zeaksantin. Ovi hranjivi sastojci pomažu u zaštiti vaših očiju od hroničnih bolesti, poput katarakte i starosne degeneracije makule. Lutein i zeaksantin djeluju kao filteri štetne plave svjetlosti, što doprinosi katarakti i degeneraciji makule.

Zdravlje probavnog trakta

Grašak je bogat kumestrolom, hranjivom tvari koja igra ulogu u zaštiti od raka želuca. Studija iz 2009. godine urađena u Mexico Cityu pokazala je da je dnevni unos graška i ostalih mahunarki smanjio rizik od raka želuca za 50%. Grašak je također bogat vlaknima, što pomaže u kretanju hrane kroz vaša crijeva radi lakše probave.

Imuno zdravlje i protuupalna svojstva

Grašak je prepun antioksidansa koji pomažu u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Slijede hranjive sastojke u grašku koji djeluju kao antioksidanti:

Kontrola šećera u krvi

Grašak je krcat vlaknima i proteinima koji pomažu u regulaciji načina probave škroba. Proteini i vlakna u grašku usporavaju razgradnju ugljikohidrata i pomažu u kontroli šećera u krvi. Studije pokazuju da prehrana bogata proteinima smanjuje šećer u krvi nakon obroka kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Grašak takođe ima nizak glikemijski indeks. To znači da je manja vjerovatnoća da ćete naglo skočiti u šećeru u krvi nakon što ih pojedete.

Zdravlje srca

Upala i stres izazvani slobodnim radikalima (oksidacija) mogu doprinijeti stvaranju plaka duž zidova krvnih žila. Omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u grašku pomažu u smanjenju oksidacije i upale i sprečavaju stvaranje plaka.

Pored toga, magnezijum, kalijum i drugi minerali koji se nalaze u grašku mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Share this Article
Leave a comment