Hladna stopala ukazuju na ova 4 OZBILJNA OBOLJENJA: Broj 2 morate HITNO LEČITI

2 Min Read

– Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu.

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće

Do osećaja hladnoće udova dolazi zbog procesa pomoću kojih organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako su vam ruke i stopala često hladni, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme.

Anemija

Ukoliko osim hladnih ruku osećate i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, proverite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete, a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitna žlezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Share this Article
Leave a comment