JEDITE JAGODE I NE BOJTE SE ZA ZDRAVLJE: IDEALNOG SU UKUSA A LIJEK SU ZA MNOGO TOGA.

2 Min Read

Izvrsni su izvor vitamina C i mangana, a sadrže i pristojne količine folata i kalijuma. Jagode su vrlo bogate antioksidantima i biljnim spojevima, što može imati koristi za zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi. Obično konzumirane sirove i svježe, ove bobice se takođe mogu koristiti u raznim džemovima, želeovima i desertima. Ovaj članak govori vam sve što trebate znati o jagodama.

Zdravstvene prednosti jagoda

Jedenje jagoda povezano je sa smanjenim rizikom od mnogih hroničnih bolesti. Jagode mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti nivo šećera u krvi i pomoći u prevenciji raka.

Zdravlje srca

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti u svijetu. Velike opservacijske studije na hiljadama ljudi povezuju konzumaciju jagoda sa manjim rizikom od srčane smrti. Prema studiji na ljudima srednjih godina sa dobro utvrđenim faktorima rizika za srčane bolesti, jagode mogu poboljšati HDL (dobar) holesterol, krvni pritisak i funkciju trombocita.

Jagode mogu takođe:

Poboljšati antioksidativni status u krvi. Smanjiti oksidativni stres. Smanjiti upalu. Poboljšati vaskularnu funkciju. Poboljšati lipidni profil u krvi. Smanjiti štetnu oksidaciju LDL (lošeg) holesterola.

Regulacija šećera u krvi

Jagode usporavaju probavu glukoze i smanjuju skokove i glukoze i insulina nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Stoga jagode mogu biti posebno korisne za prevenciju metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Prevencija raka

Rak je bolest koju karakterizira nekontrolisani rast abnormalnih ćelija. Brojne studije sugeriraju da jagode mogu pomoći u prevenciji nekoliko vrsta raka svojom sposobnošću borbe protiv oksidativnog stresa i upale.

Zaštitne učinke jagoda mogu pokretati elaginska kiselina i elagitanini, za koje je dokazano da zaustavljaju rast ćelija karcinoma. Potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se poboljšalo razumijevanje efekata jagoda na rak prije nego što se mogu doći do bilo kakvih čvrstih zaključaka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Share this Article
Leave a comment