MATIČNJAK – Čuveni lijek za srce, živce, probavu i pozitivne misli…

2 Min Read

– Matičnjak (Melissa officinalis) prekrasna je biljka koju izuzetno vole pčele (na grčkom jeziku melisa znači pčela). Najlakše je prepoznajemo po listovima vrlo ugodnog limunastog mirisa.

Beru se gornji dijelovi biljke, vrhovi i listovi, a najbolje je čitavo vrijeme koristiti svježu biljku jer raste od maja pa sve do novembra, dok ne počnu smrzavanja. Za zimu ga sušimo i čuvamo u zatvorenim posudama.

Ljekovita svojstva matičnjaka

– smiruje grčeve

– reguliše probavu

– jača i pomlađuje srce

– pomaže kod zacjeljivanja rana

– koristan lijek za migrene

– reguliše ciklus kod žena

Kod velike glavobolje kojoj su uzrok nervoza i stres, obložimo čelo i zatiljak listovima i privijemo uz glavu.

Matičnjak poboljšava pamćenje, otvara lijepe misli i briše one stresne, otklanja tjeskobu, tijelu daje novu snagu. I tinktura i macerat matičnjaka dobri su za masažu kod reume, uloga (gihta), kod umornih nogu i ruku te protiv bolova nakon prijeloma. U svim oblicima jako je dobar za liječenje svih vrsta virusnih oboljenja. Pogodan je za sva liječenja jer ni nakon duže upotrebe nema nuspojava.

Postoji narodno vjerovanje kako kuća oko koje raste matičnjak živi u blagostanju.

I danas se vjeruje da zaraze koje dođu do grmova matičnjaka “odbiju i produže dalje”, zato se nerijetko sadi po vrtovima i oko kuća.

Kako se sprema čaj od matičnjaka:

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu kašiku suhog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom divnom mirisu i okusu.

Izvor: sensa.hr, krenizdravo.hr

Share this Article
Leave a comment