NE BACAJTE PEPEO: Uklanja perut, čisti masnu kosu…

3 Min Read

– Lužin ili ceđ od pepela je prirodni šampon za kosu, a koristio se u prošlosti i kao tečni sapun za pranje veša i suđa. Lužina se dobija samo od drvenog pepela, a svi koji se griju na drva imaju je dosta tokom zime. Pepeo se može upotrijebiti korisno za različite namjene i ne treba ga bacati. Danas je ovaj šampon pomalo zaboravljen, pa ga se ljudi sjete kad imaju perut, jer je u tom pogledu veoma efikasan. Isto tako je odličan i za masnu kosu.

Kako se priprema recept za kosu:

Vrlo jednostavno se sprema lužina kao šampon za kosu. Koristite isključivo drveni pepeo. Prosijte pepeo da dobijete 100 grama. Zavežite u krpu i stavite u šerpu u kojoj je 1 litar ključale vode. Neka kuha oko 10 minuta. Osim pepela i vode, sastojaka koji su obavezni, u ovaj šampon možemo dodati neke ljekovite biljke, koje dobro djeluju na kosu i daju šamponu miris.

Možemo dodati koprivu, brezu, kamilicu, ruzmarin ili čičak. U ovom prirodnom šamponu nema hemikalija, ali treba voditi računa da pri pranju kose ne upadne u oči.

Pranje sudova, veša i druge namjene lužine

Pepeo od drveta treba prosijati kroz sito, da se dijelovi koji nisu potpuno sagorili odstrane. U kantu sipati prosijan pepeo do trećine, a onda naliti kišnicu do vrha. Ostaviti tako 7 dana uz povremeno miješanje. Posle pepeo ostaje na dnu kao talog, a tečnost je potrebno procijediti kroz gazu i tu vodu posle koristiti.

Taj recept se može upotrebiti za pranje sudova, a talog od pepela kao pasta za ribanje zapeklih tepsija i šerpi. Namažite ovom pastom zapekle površine na sudovima i ostavite da odpeknu, a posle operite. Ceđ posebno dobro pere staklo i metal.

Pepeo takođe stvara i plodno tlo

Pepeo u bašti je posebno značajan jer smanjuje kiselost tla te poboljšava plodnost zemlje.
Takođe je izvrstan i kao đubrivo za biljke, te kao zaštita protiv puževa, insekata i raznih štetočina.

Nadamo se da smo vam danas približili neke korisne upotrebe lužine.

Uživajte!

Share this Article
Leave a comment