Očistite pluća i izliječite BRONHITIS uz ovaj domaći sirup – recept

2 Min Read

Iako je ponekad doživljavamo običnom, mrkva je kraljica povrća – niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita. Iznimno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava.

Takođe doprinosi i dobrom zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa i astme.

Dijelimo sa vama dva izvrsna recepta za čišćenje pluća od sluzi sa mrkvom.

Prvi recept:

Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 kašike meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve sa vodom uz stalno miješanje, a posle dodajte med.

Drugi recept:

Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 kašike meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša.

Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom. Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima) te u raznovrsnim jelima od mrkve.

Kako koristiti:

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja.

Ove dvije varijante recepta za sirup se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne kašičice na dan.

Izvor: ordinacij.vecernji.hr

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalisti ili svom porodičnom doktoru. pozitiva.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Share this Article
Leave a comment