ONA JE BOMBA ZA ORGANIZAM: Pet razloga zašto bi već danas trebalo da počnete da pijete sirutku…

2 Min Read

– Ona je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vrijedni sastojci mlijeka poput vitamina B i E, minerala i mliječnih šećera.

Iako mnogi na prvi pomen sirutke nisu oduševljeni ovim napitkom, njeni benefiti za zdravlje vratili su ovu tečnost na zasluženo mjesto.

Ukoliko volite mliječne proizvode, onda vam ni sirutka nije nepoznata.

Ona je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vrijedni sastojci mlijeka poput vitamina B i E, minerala i mliječnih šećera.

A, ovo su samo neki od benefita za vaše zdravlje:

– Pomaže u čišćenju jetre

Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu sirutke.

– Rješava problem zatvora

Sirutka će brzinski podstaći varenje i riješiti neprijatan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom. Ona poseduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

– Smanjuje stres i osjećaj umora

Sirutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

-Reguliše povišene masnoće u krvi

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspjevaju da kontrolišu lijekovima i ishranom.

– Pomaže u izgradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocijena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkog napora, odnosno napornog vježbanja.

Share this Article
Leave a comment