Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji i BiH…

3 Min Read

Ova biljka je dobila u Rusiji, čak, dva spomenika zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojstava. Srijemuš je tokom istorije spasao milione ljudskih života od opasnih bolesti među kojima su kuga, tifus i kolera.

U njegovom sastavu se nalazi 10 puta više vitamina C nego u limunu, a sadrži i vitamin A koji odgovara za dobar vid, mladost i lepotu, vitamine grupe B

U Rusiji srijemuš ima i drugi naziv – medvjeđi luk. Rusi su od davnina primjetili da je ova biljka prava “hitna pomoć” za divlje životinje. U proljeće, čim se probude, medvjedi odmah krenu u potragu za srijemušem koji im pomaže da ojačaju organizam i vrate snagu nakon dugog zimskog sna.

Ljudi su postali svjesni iscjeljujućeg potencijala medveđeg luka još u kameno doba, a u Egiptu su ga smatrali čudesnim lijekom protiv malaksalosti i davali su ga hraniteljima piramida. U Rimu je korišćen kao lijek protiv impotencije.

U Srednjem vijeku je bio gotovo jedini spas protiv opasnih zaraznih bolesti – kuge, tifusa, kolere i tuberkoloze. Zahvaljujući svojim baktericidnim svojstvima srijemuš je spasao mnoge živote pa je u Rusiji dobio dva spomenika. Jedan spomenik se nalazi na Dalekom istoku u gradu Petropavlovs na Kamčatki, a drugi u Kemerovskoj oblasti, u gradiću Miski.

Stanovnici Čečenije, koji vjekovima koriste medveđi luk kao lijek i dodatak jelima, zalažu se za priznanje srijemuša za simbol ovog regiona.

Ali, sve ima svoju drugu stranu: medvjeđi luk su u Rusiji tokom dugog vremena sakupljali u ogromnim količinama i zato se on na kraju našao u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta. Zato mnogi Rusi sada slijede primjer drevnih Egipćana i rasađuju srijemuš u svojim baštama.

Protiv hoesterola

Supenu kašiku isitnjenog srijemuša prelijte sa pola litre ključale vode. Pola sata neka odstoji. Pola čaše prije doručka.

Za jačanje imuniteta

Pomješajte 300 grama srijemuša, 50 grama kantariona, 100 grama kamilice i 10 grama pelina. Kašiku smješe prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji pola sata. Uzimajte dvije supene kašike tri puta dnevno, prije jela.

Protiv prehlade

Pomješajte 300 grama listova srijemuša i 100 grama listova maline. Prelijte sa 200 ml votke i ostavite dvije nedelje na tamnom mjestu. Uzimajte supenu kašiku pola sata prije jela.

Izvor: magazin.novosti.rs

Share this Article
Leave a comment