OVAJ SIMPTOM OTKRIVA DA STE VEĆ PRELEŽALI OMIKRON? DOBRO PAZITE O ČEMU JE RIJEČ…

2 Min Read

– Omikron soj prenosi se najbrže od svih dosadašnjih sojeva, pa mnoge države širom svijeta obaraju crne rekorde u brojevima novozaraženih.

Simptomi infekcije ovim sojem uglavnom podsjećaju na simptome klasičnog gripa i na svu sreću su kliničke slike uglavnom lakše, a mnogo je i asimptomatskih slučajeva. Upravo ti ljudi koji nisu imali nikakve tegobe uglavnom ne bi ni znali da su preležali omikron, da nije jednog simptoma koji se najčešće javlja nakon preležane infekcije, a to je opadanje kose, prenosi Blic žena.

Naime, studija “Hakensak” univerzitetskog medicinskog centra je pokazala da je upravo ovo problem koji se najčešće javlja kao posledica preležanog omikrona, a pojačano opadanje kose javlja se uglavnom između nekoliko sedmica i tri mjeseca nakon bolesti.

Provela sam šest dana u bolnici zbog koronavirusa, a nekoliko sedmica nakon što sam došla kući, kosa je počela da mi opada u pramenovima. Bilo je užasno – kaže Paula Diaz, jedna od pacijentkinja koja se suočila sa ovim problemom.

Britanski Institut za trihologiju kaže da postoje i neka globalna istraživanja koja se bave vezom između covida-19 i opadanja kose.

Na primjer, tim istraživanja iz Škole za medicinu pri Univerzitetu u Indijani utvrdio je da je skoro trećina od 1.500 učesnika prijavilo opadanje kose kao jedan od dugoročnijih simptoma vovida – kažu iz Instituta za trihologiju.

Stručnjaci kažu da postoje dva glavna razloga zašto opada kosa poslije covida. Prvi razlog je kada reakcija tijela na virus postane preaktivna i izazove zapaljenje, iako bi osoba trebalo da se već oporavila od korone. Drugi razlog je stres, jer je poznato da kovid uzrokuje stres, ali i da se to povezuje sa opadanjem kose.

Share this Article
Leave a comment