– Prirodni lijek: Manastirski napitak koji “diže iz mrtvih”

2 Min Read

Sve će vam biti jasno kad vam kažemo da su glavni sastojci ljekovitog manastirskog napitka limun i bijeli luk.

U pitanju je stari prirodni lijek koji pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima i poboljšava njihovu elastičnost, doprinosi umanjenju rizika od infarkta, moždanog udara i angine pektoris, ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida, navodi Eklinika i daje recept za takozvani manastirski napitak.

Potrebno je 300 grama bijelog luka i kilogram limuna sa korom. Limun isjeći na komade pa izblendirati, kao i bijeli luk. Pripremiti da proključa 1,5 l vode pa dodati samljeveni bijeli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smjesu prokuvati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama, na hladnom.

Ovaj stari lijek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.

Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris bijelog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posljedica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.

Share this Article
Leave a comment