Prozvan najnesretnijim slonom na svijetu, nije znao ništa osim života u patnji 50 godina

2 Min Read

Kad je slon Mohan bio beba, ukraden je iz divljine i odvojen od svoje obitelji i krda 1960-ih. Poput većine zarobljenih slonova, Mohan je nažalost bio vezan i pretučen kako bi ga se lakše dresiralo.

 

Kada nije bio okovan, bio je rob ljudima.

 

“Većinu svog vremena proveo je u selima u blizini Lucknowa, gdje je hodao ulicama proseći za novac ili proseći ispred hramova ili iznajmljivan da ga koriste za ceremonije vjenčanja”, napisao je Wildlife SOS. “Teški ožiljci i ubodne rane na njegovom tijelu i njegovo iscrpljeno stanje potvrđuju opsežnu torturu i zanemarivanje koje je pretrpio tijekom godina.”

 

Wildlife SOS, organizacija za rehabilitaciju divljih životinja u Indiji, prvi put je čula za Mohana kada su spašavali drugog slona po imenu Raju. Mohan i Raju proveli su godine svog života vezani jedan uz drugog u kampu za slonove. Mohanu nisu davali hranu, pa ga je izgladnjivanje navelo da jede plastiku.

 

Još od Rajuovog spašavanja 2014., Wildlife SOS naporno radi na oslobađanju Mohana. Ali bilo je sve samo ne lako. Njegovo početno spašavanje i prijevoz u Wildlife SOS-ov centar za zaštitu i skrb o slonovima u Mathuri morali su biti odgođeni zbog nasilne lokalne mafije koja je htjela Mohana držati vezanog; tada je bilo više od 20 odugovlačenja sudskih postupaka. Dobio je nadimak “najnesretniji slon na svijetu”, a sjedio je i čekao pod nadzorom odjela šumarstva.

 

Budući da mu se zdravlje brzo pogoršavalo, sud je konačno odlučio dati dopuštenje da se Mohan prebaci u Wildlife SOS centar za skrb, gdje će dobiti odgovarajući medicinski tretman, i što je još važnije, nikada više neće morati biti vezan lancima

 

U centru za njegu, Mohan se hrani s puno voća i povrća kako bi se vratio na težinu. Njegov put do oporavka je dug, jer se bori sa želučanim crvima i problemima s jetrom, ali budućnost mu je sada mnogo svjetlija.

Share this Article
Leave a comment