SAVJET ZA SVE KOJI SU PRELEŽALI KORONU: Ovako ćete najlakše očistiti krvne sudove…

3 Min Read

Poboljšava cirkulaciju

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje. Mozak pati, a krvni pritisak raste. Posledica ovih procesa mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti.

Posebno osetljivi krvni sudovi postaju i nakon preležanog koronavirusa, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da virus razara krvne sudove, oštećuje rad srca pa čak dovodi i do stvaranja trombova. Ovo će vam pomoći, tvrde stručnjaci.

Piskavica – Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije. Za lekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Sledećeg jutra ispiti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko meseci.

Semenke lana – Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova. Kako bi se očistile začepljene arterije, konzumirati dve do četiri kašike semenki lana dnevno. Možete dodati kašiku semena u supu, smuti i sokove ili ih dodati salatama.

Krvni pritisak

Nar – Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije, koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama. Ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i reguliranju krvnog pritiska. Preporučuje se jesti jedan do dva sveža ploda dnevno, ili piti čašu sveže ceđenog soka.

Sastojak mnogih jela

Čili paprika – neizostavan sastojak mnogih jela i sosova zbog svog izrazito ljutog ukusa, sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku – kapsaicinu. Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.

Za pripremu lekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smesu dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Share this Article
Leave a comment