Šta boja urina govori o vašem zdravlju?

4 Min Read

Ako u našem tijelu postoji neki problem, onda će to naš urin i pokazati – ne samo brojem odlazak na toalet, nego i svojom bojom, pa čak i mirisom

Urinom se iz našega tijela oslobađa višak tekućine, ali i toksini i druge štetne tvari. No, velika je pomoć u medicini. Jedna od naših najčešćih tjelesnih funkcija može nam puno toga reći o našem zdravlju, ali i onome što smo konzumirali taj dan – koju hranu i koja pića te u kojoj količini. Stoga je i liječnicima nalaz urina jedan od osnovnih pokazatelja onoga što se događa u našem organizmu i služi im za dijagnosticiranje bolesti. I sami možemo primijetiti kako nam urin nije uvijek iste boje niti mirisa. Otkrijte što nam takve stvari govore o vašem zdravlju, no ne paničarite jer boja i miris nekada može ukazivati samo da ste konzumirali neku namirnicu (poput cikle ili šparoga primjerice). Međutim, dobro je uvijek obratiti pažnju na izgled urina, jer može ukazivati na neke zdravstvene probleme i općenito stanje našega organizma.

ČUDAN MIRIS? TO JE U REDU!

Ponekad urin ima doista čudan miris, no to svakako ne mora biti razlog za paniku – ipak je riječ o toksinima i otpadnim tekućinama iz tijela. Na to može utjecati već spomenuta konzumacija šparoga, koja urinu daje neugodan miris. No, ako ona miriše na amonijak, moguće je da imate infekciju urinarnog trakta ili mokraćni kamenac. ‘Slatkast’ miris urina može ukazivati da je riječ o dijabetesu.

KOJA JE POŽELJNA NIJANSA?

Blijedo žuta boja urina (podsjeća na limunadu) optimalna je. Općenito, mokraća ima žutu boju zbog bilirubina, spoja koji nastaje raspadom hemoglobina i koji se onda izlučuje iz našega tijela.

TAMNO ŽUTA – Uglavnom ukazuje da prijete premalo vode te da je došlo do dehidracije. Udio soli u izlučnoj tekućini je veći nego što bi trebao biti i zato je urin tamnije bolje. Lijek je vrlo jednostavan – počnite piti više vode. Ako je pak boja urina presvijetla, onda ste pretjerano hidratizirani i trebate smanjiti unos tekućine.

SMEĆKASTO CRNA – Ovakva boja urina poziva na oprez i obavezno javljanje liječniku. Naime, može signalizirati da imate problema s jetrom ili žučovodom. Ovaku boju često imaju osobe s tumorom ili melanomom ili one koje boluju od hemolitičke anemije.

NARANČASTA – Ovaku boju urina uglavnom uzrokuju namirnice koje jedemo u većoj količini – primjerice, mrkvu ili naranče. No, isto tako neki lijekovi mogu utjecati na narančastu boju.

CRVENA – Lagano crvena, odnosno ružičasta boja urina posljedica je često upale mjehura ili urinarnog trakta. Intenzivnija crvena boja urina događa se kod raka prostate ili mjehura. Također, ako naporno vježbate, urin bi mogao poprimiti crvenkastu nijansu.

PLAVO ZELENA – Obično su ovakve nijanse znak da uzimate previše lijekova ili pak vitamina (naročito B). Isto tako, to može biti posljedica izloženosti zračenju u sklopu neke dijagnostičke pretrage ili da imate infekciju bakterijom Pseudomonas.

Share this Article
Leave a comment