– Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan pijete mlijeko?

3 Min Read

Mlijeko je izuzetno hranjivo i važno je za rast i razvoj beba i djece. Ono je glavni sastojak maslaca, sira, jogurta i drugih namirnica pa svi gotovo svakodnevno konzumiramo mlijeko u nekom obliku. Iako mlijeko sadrži puno hranjivih sastojaka, ispijanje ovog napitka može imati i neke negativne posljedice. Evo što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno pijete mlijeko.

Mlijeko je dobro za kosti

Mlijeko je bogato kalcijem, kalijem, fosforu i vitaminom K2. Kalcij je neophodan za rast i razvoj kostiju, pa stoga redovito konzumacija mlijeka održava kosti zdravima. Osim toga, mlijeko može pomoći u prevenciji bolesti kostiju poput osteoporoze i prijeloma. Uz to, ovaj napitak je i dobar izvor bjelančevina koje su također nužne za zdravlje kostiju.

Pomaže u mršavljenju

Proteini u mlijeku pomažu u regulaciji hormona, a uz to vas drže sitima dulje vrijeme. Ispijanje mlijeka povećava razinu hormona koji smanjuju apetit, dok istovremeno smanjuje razinu hormona gladi. Kalcij i vitamin D koji su prisutni u mlijeku pomažu u sagorijevanju kalorija, a samim tim i u mršavljenju ili održavanju trenutne kilaže.

Sprječava bolesti

Mlijeko može pomoći u prevenciji određenih zdravstvenih stanja kao što su pretilost, visoki krvni tlak i rak. Analiza koji su proveli znanstvenici s različitih europskih i američkih sveučilišta pokazao je da je čak i umjerena konzumacija mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Mlijeko je bogato kalcijem, kalijem i magnezijem, a ovi minerali pomažu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Može izazvati kožne probleme

Mlijeko može uzrokovati pojavu aknu. Studija iz 2016. godine pokazala je da tinejdžeri koji se bore s aknama piju veće količine mlijeka. Ovaj napitak ima i protuupalna svojstva što je povezano i s nekim drugim kožnim oboljenjima poput ekcemima.

Uzrokuje probavne probleme

Mlijeko može uzrokovati mnoge probavne probleme poput plinova, nadutosti, proljeva ili zatvora. Ovi problemi nastaju zbog prerađivanja mlijeka što dovodi do neravnoteže između dobrih i loših crijevnih bakterija. Nadalje, probavni problemi javljaju se i kod osoba koje ne podnose laktozu.

Iako je mlijeko izuzetno zdrav napitak, ne treba pretjerivati s unosom, piše Times of India. No, umjerena konzumacija svakako će vam pomoći da u organizam unesete hranjive sastojke koje mlijeko sadrži.

Share this Article
Leave a comment