TAJNA STARA 1.500 GODINA: Doznajte kako uz pomoć čudnovatog začina očistiti organizam, ubrzati metabolizam i regulirati probavu, ali budite oprezni…

3 Min Read

– Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao moćan afrodizijak.

Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pikantni mladi listovi biljke.

Ljekovitost

Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.

Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao moćan afrodizijak.

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade. Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla. U hrenu se nalazi i ulje senfa, koje dokazano djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti dišnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimuliraju imuni sistem da se bori protiv parazita koji izazivaju bolest.

Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Oprezno s hrenom

S hrenom treba biti i oprezan! Više od 80 ml soka od korijena hrena može izazvati povraćanje, a već 15 do 20 ml sjemenja hrena kuhanog u vodi može uzrokovati dijareju i povraćanje. Treba biti oprezan, a s korištenjem tinktura, osobito kada je riječ o svježim ranama. Savjet više: Osobe alergične na luk bi trebale izbjegavati hren.

Inhaliranje sinusa

U prokuhalu vodu staviti hren, prekriti glavu ručnikom i desetak minuta udisati pare – prije spavanja. Ovom inhalacijom, čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.

Protiv jake glavobolje

Na potiljak staviti kašu od naribanog hrena i držati samo minutu da ne bi došlo do iritiranja kože.

Tegobe s dišnim organima

Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naribanog hrena se prelije sa 2 dl prokuhale vode i ostavi poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Nakon što se procijedi popiti mlako.

Share this Article
Leave a comment