Tajne sibirskih travara: Ove biljke su čuda ruske narodne medicine…

6 Min Read

Na ogromnom prostranstvu Rusije već hiljadama godina biljke se koriste za liječenje bolesti i očuvanje zdravlja.

Otkrivamo najpoznatije biljke iz ruske tradicionalne medicine.

Biljka pasji ili vučji trn je drvolika biljka, visoka između 0,5 do šest metara, a ponekad može dostići i visinu od deset metara. Ova biljka cvjeta u aprilu i maju, dok plodovi, koji su najzdraviji dio biljke, sazrijevaju u septembru i oktobru. Raste u blizini velikih rijeka i močvara, u planinskim područjima, i na pjeskovitom tlu. Karakteristična je po svom trnju, braon boji i po svojoj “krunici” koja se nalazi na vrhu biljke.

Plodovi vučjeg trna visoko su vrijednovani u ruskoj narodnoj medicini. Ulje vučjeg trna, poznato i kao crveno ulje, odlično je sredstvo protiv opekotina i ožiljaka, rana i za njegu kože. Savremena istraživanja pokazuju koliko je značajno dejstvo sastojaka te biljke u antiejdžing medicini. Kada se pije, vučiji trn je tonik za imunitet, sredstvo protiv bolova, za umirenje, snižavanje povišenog šećera i povišene temperature.

Sok od bobica vučjeg trna i jabuka je odličan prirodni lijek za rješavanje zapaljenja želudačne sluznice i probadajućih bolova u stomaku. Svojim antiupalnim dejstvom, bobice pasjeg trna pomažu pri bolovima u zglobovima i grčenju mišića.

SIBIRSKI ŽENŠEN

Sibirski ženšen, ili eleutarokokus kako se drugačije naziva ova biljka, spada u grupu adaptogena, biljnih lijekova koji pomažu da se organizam prilagodi i pravilno odgovori na razne loše uticaje iz spoljašnjosti. Pomaže organizmu da održi homeostazu – tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Ekstrakt ove biljke pojačava snagu organizma da se sam bori protiv tumora.

Ekstrakt sibirskog ženšena pojačava snagu organizma da se sam bori protiv tumora.

Osobe koje su izložene povećanom riziku od kancera treba da koriste eleuterokokus preventivno. Takođe, preporučuje se i tokom primjene citostatika i terapije zračenjem jer ublažava neprijatne propratne reakcije. Ovo je bezbjedna biljka, ako se pridržavate propisanih doza. Ipak, osobe sa povišenim krvnim pritiskom treba sa posebnom pažnjom da koriste ženšen i eleutrokokus.

SIBIRSKA JELA

Vijekovima unazad, autohtoni stanovnici Sibira koriste smolu sibirske jele u melemima za zarastanje rana. Etarsko ulje sibirske jele posjeduje izuzetna antimikrobna i protivupalna dejstva. Može se primjeniti kod respiratornih bolesti, kijavice, gripa, bronhitisa, ali i kod reumatizma, artritisa, neuritisa.

Kako lan dobro podnosi hladno vrijeme stanovnici Sibira su ga gajili, prvenstveno zbog vlakana od kojih su tkali platno. Sjemena koje je ostajalo u toku tog procesa, počeli su da koriste u liječenju i u ishrani. Pozitivan uticaj lanenog ulja na srce i krvne sudove naučnici su otkrili tek prije nekoliko decenija.

Laneno sjeme sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina i jedinstveni kompleks antioksidanasa. Smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola i povoljno utiče na organe za varenje. Čaj od lanenog sjemena preporučuje se kao bezbjedno i blago biljno sredstvo protiv zatvora i suvog nadražajnog kašlja. Laneno ulje koristi se protiv opekotina i za njegu suve i osjetljivu kože, sklonu upalama i iritacijama.

ČAGA

Gljiva koja se skuplja sa kore živih breza uživa veliko povjerenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Brezina gljiva ima nepravilan oblik, tamnobraon je boje i često dostiže dimenzije i do 50 cm u prečniku, a može biti teška i do 2,5 kg. Ova gljiva je aktivni biogeni stimulator, koji uspostavlja fermentne sisteme, koji su uništeni raznim vrstama inhibitora. Poboljšava i olakšava opšte zdravstveno stanje bolesnika i posebno se preporučuje rekonvalescentima.

BREZA

Kora i listovi sa vitkih bijelih stabla ovog drveta, koje je postalo simbol ruskog prostranstva, hiljadama godina koriste se u narodnoj medicini naroda Sjevera. Breza (Betula alba) je provjeren biljni lijek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena u bubregu i reumatizma, ali i važan sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose. U fitoterapiji koriste se najčešće mladi listovi breze, a nešto rjeđe kora, pupoljci i katran koji se pravi od ovog drveta. U rano proljeće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta. On se odmah upotrebljava kao veoma moćno i dragocjeno biljno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

SOK OD BREZE

Sibirski šipurak ili sibirska divlja ruža razlikuje se od domaće vrste po neobičnim, skoro crnim granama i tamno crvenim plodovima. I domaći, a posebno sibirski šipurak veoma su bogati vitaminom C. Naučnici su potvrdili su da dvije kašičice sitno samlevenog ploda mogu zadovoljiti čovjekovu dnevnu potrebu za vitaminom C. Ovaj prašak bolje je uzimati sa vodom, sokom ili čajem, nego ga kuvati jer je vitamin C osjetljiv na visoke temperature. Pored toga što je i rudnik vitamina, šipak odlično reguliše procese varenja, djeluje povoljno na krvne sudove i čisti bubrege, piše Blic Žena.

Share this Article
Leave a comment