UBIJA BAKTERIJE OTPORNE I NA ANTIBIOTIK Moćna mešavina 2 biljke, kojom su naše bake terale sve bolesti…

3 Min Read

– “Zašto bi čovek čija žalfija raste u bašti da umre?” , upitao je Hipokrat, misleći na biljku koja se takođe hiljadama godina koristila kao antibiotik.

Mnogi od nas bi voleli da zimi spavaju kao medved, jer sa njom uvek dolazi sezona gripa, prehlada, virusa i raznih upala. Onda su lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami odete tamo da probate neki od lekova naših baka koje su vekovima izgonile bolest iz kuće.

Naime, jedna od namirnica koju svakodnevno koristimo u kuvanju vekovima je lek za mnoge bolesti. „Zašto bi čovek čija žalfija raste u bašti da umre?“, upitao je Hipokrat, misleći na biljku koja se takođe hiljadama godina koristila kao antibiotik. Žalfija (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima.

Koristan je i kod stomačnih infekcija i crevnih tegoba, a takođe pomaže u smanjenju temperature, drhtavice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa. Arapi su, poput Kineza i Rimljana, verovali da je žalfija ključ dugovečnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

S druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i onih otpornih na standardne antibiotike, a pomaže i protiv ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi. Zato ne bi bilo loše da probate bar neki od ovih recepata:

Rakija od žalfije:

Oko 250 g listova žalfije potopiti u 1,5 litara rakije, najbolje lozovače. Ostaviti da odstoji tri nedelje, procediti i pomešati sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklene flaše i ostaviti da odstoji još tri nedelje. Povremeno protresite, a kada to vreme istekne, pijte po malo svaki dan.

Tinktura žalfije za prevenciju bolesti:

20 grama iseckanog lista žalfije staviti u decilitar 70% etil alkohola. Ostavite da odstoji na toploti mesec dana. Procedite i sipajte u flašu. Dodajte 10 do 15 kapi tinkture u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno za trudnice i decu!

Žalfija i cimet protiv bronhitisa:

Istopiti dve kašike šećera, pa preliti sa pola litra mleka, kao pri pravljenju tostovanog mleka. Kada provri sklonite sa ringle i dodajte kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostaviti da odstoji deset minuta, pa procediti i piti tri puta u toku dana.

Izvor: alo.rs

Share this Article
Leave a comment