UKOLIKO OSJEĆATE DA VAM SLABI VID: Priroda ima rješenje, prije odlaska okulisti isprobajte ove namirnice…

2 Min Read

Kako bi vaš vid ostao oštar potrebno je nekoliko nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Mrkva vjerovatno neće nimalo popraviti vaš vid, no zato će pomoći u borbi protiv slabljenja vida koji se javlja s godinama. Ova namirnica smatra se “hranom za oči” jer je bogata vitaminom A, nutrijentom ključnim za zdravlje očiju. Međutim, vitamin A nije jedini nutrijent potreban za zdrave oči.

Kako bi vaš vid ostao oštar potrebno je nekoliko nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida koji se nalaze u vašima očima, a koji imaju svojstva antioksidansa. Budući da se oksidativni stres povezuje s oštećenjima vidnih živaca, antioksidansi mogu spriječiti daljnja oštećenja očiju. Ove nutrijente možete pronaći u namirnicama poput brokule, prokulica, raštike, kukuruza, jaja, kelja, nektarina i papaje.

Namirnice poput lanenih sjemenki, lanenog ulja, iverka, lososa, sardine, tune i oraha odlični su izvori omega-3 masnih kiselina.

Vitamin A

Ovaj vitamin razlog je zbog kojeg mrkve uživaju tako dobru reputaciju, barem kada je riječ o poboljšanju vida. Baš poput luteina i zeaksantina, i vitamin A djeluje kao antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa. Pronaći ga možete u namirnicama poput marelica, dinje, mrkve, manga, sirove crvene paprike, ricotta siru, špinatu i batatu.

Vitamin C

Istraživanja sugeriraju kako dnevna doza vitamina C može smanjiti rizik od razvoja mrene na oku, ali tu priča ne staje. Svaka stanica u vašem tijelu ovisi o vitaminu C budući da se radi o vrlo snažnom antioksidansu koji štiti stanice od raznih oštećenja. Grejp, kivi, narandže i jagode samo su neke od namirnica koje su bogate vitaminom C.

Vitamin E

Vitaminu E je vrlo snažan antioksidans. Istraživanja pokazuju kako vitamin E može zaštiti od raznih bolesti oka, budući da se bori protiv štetnih slobodnih radikala.

Share this Article
Leave a comment