– VAŽNO UPOZORENJE: Kako razlikovati simptome COVID-19 od prehlade i alergije?

1 Min Read

– U skupini simptoma oboljenja disajnog sistema nekada se nije jednostavno snaći, naročito ako je riječ o simptomima koji se mogu često i preklapati.

Ono što je najvažnije naznačiti kada je riječ o razlikovanju simptoma jeste činjenica da su sezonska alergija tj. alergijski rinitis i prehlada oboljenja koja zahvataju gornji disajni sistem, dok su infekcija sa korona virusom i gripa oboljenja kod kojih se zbog zahvatanja i dijelova donjeg dijela respiratornog sistema često javljaju drugi simptomi koji su vezani upravo za navedeni anatomski dio disajnog sistema.

Druga bitna razlika od koje zavise simptomi navedenih oboljenja su njihovi uzročnici. Naime, sezonsku alergiju ili sezonski rinitis uzrokuje polen drveća, trava i korova. Prehladu, gripu i COVID-19 infekciju uzrokuju virusi koji pripadaju različitim porodicama virusa, a od toga upravo najviše zavise i njihovi simptomi. Prehladu uzrokuju najčešće rinovirusi kao i respiratorni sincicijelni virusi, običnu gripu virusi influence ili gripe, dok COVID19 infekciju uzrokuju tzv. koronavirusi.

Osnovne razlike između simptoma alergije, prehlade i infekcije korona virusom

Izvor: CDC, WHO, Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju

Kao putokaz u razlikovanju simptoma alergije u odnosu na običnu prehladu, gripu ili infekciju sa korona virusom može poslužiti sljedeća

šema:

Share this Article
Leave a comment