ZRNA ZA ZDRAV ŽIVOT…

2 Min Read

Zrna za zdraviji život…

Cjelovite žitarice su prirodni izvor proteina i ugljikohidrata, a evo koje vam preporučujemo ovog ljeta:

Ječam – je dobar za žuč i živce, a lako se probavlja. Cjeloviti ječam je hranjiviji od obrađenog, ima više vlakana, dva puta više kalcija, tri puta više željeza i 25 posto više proteina. Pečenje će ga učiniti alkalnim, potiče probavu i dobra je zamjena za kavu. Također pomaže dojenčadi tolerirati majčino mlijeko.

Heljda – poboljšava apetit i jača probavu. Ona sadrži rutin, bioflavonoid koji može smanjiti krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju ruku i nogu. Proklijala heljda je veliki izvor enzima, klorofila i vitamina.

Kukuruz – je dobar za zdrave zube i desni, pomaže bubrezima, kod seksualnih problema i poboljšava probavu.

Proso – jača bubrege, smanjuje bakterije u ustima, bogat je bjelančevinama i silicijem, pomaže u sprečavanju pobačaja i smanjuje rast gljivične infekcije. Pečen će pomoći ako imate proljev, probavne smetnje i dijabetes. Takođe može olakšati jutarnje mučnine.

Zob – pomaže živčanom i reproduktivnom sustavu, jača srčane mišiće i uklanjanje holesterol iz arterija i gastrointestinalnog trakta. Korisna je kod probavnih smetnji, seksualne disfunkcije, nadutosti, dijabetesa, živčane napetosti i dizenterije. Pomaže gustoći kostiju i obnovi vezivnog tkiva, a bogata je silicijem. Takođe sadrži fosfor, koji je potreban za mozak i živčane formacije kod djece.

Share this Article
Leave a comment