MILORAD DODIK ODABRAO: Stevandić predsjednik NSRS-a, Višković premijer, a poznati i kandidati za delegate u Domu naroda PSBiH

3 Min Read

Dodik je precizirao da će kandidat za predsjednika skupštine RS-a biti Nenad Stevandić, a Boran Bosančić (Demos) generalni sekretar NSRS-a, dok će Radovan Višković biti premijer RS-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će u utorak biti održana konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a objavio je i imena za neke od najznačajnijih funkcija iz RS-a.

Dodik je precizirao da će kandidat za predsjednika skupštine RS-a biti Nenad Stevandić, a Boran Bosančić (Demos) generalni sekretar NSRS-a, dok će Radovan Višković biti premijer RS-a.

Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Dodik je izjavio da su spremni da formiraju rukovodstvo NSRS-a, Vladu RS-a, ali i da se uključe u formiranje vlasti na bh. nivou.

Dodik je kazao i da će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Precizirao je da će kandidati SNSD-a za Dom naroda biti Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

Uvjeren je da do maja neće biti konstituisani organi BiH.

– Blok Srbi i Hrvati će odlučiti ko će od Bošnjaka ući, šta god oni mislili o tome – rekao je danas Dodik.

Dodik je kazao i da će prije nego što se Željka Cvijanović uvede u mandat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ona položiti zakletvu u NSRS-u, i to dan ranije prije preuzimanja mandata u Predsjedništvu BiH 16. septembra.

Govorio je i o podjeli pozicija u rukovodstvu NSRS-a.

– Predsjednik NSRS-a će biti iz Ujedinjene Srpske, jedan potpredsjednik će biti iz najveće opozicione partije i oni će to odrediti, a tri ostala – za Bošnjake bit će iz SNSD-a, Hrvat iz SNSD-a, a Socijalistička partija daje potpredsjednika Srbina. Generalni sekretar će biti iz Demosa, a njegov zamjenik iz NDP-a – kazao je Dodik.

Naveo je da je danas postignut dogovor i podrška SNSD-ovim delegatima za Dom naroda PSBiH.

– Već sada možemo reći da imamo politiku koja će to osigurati. Mi ćemo imati zajednički prijedlog za četiri delegata i već su utvrđena imena – kazao je Dodik.

Što se tiče Vlade, Dodik je kazao da će 16 ministarstava biti podijeljeno shodno izbornim rezultatima.

– Imamo načelni dogovor, ali nije korektno da ga sada iznosimo u javnost. Nemamo problem i dogovoreno je 99 posto svega. Hoćemo da stvorimo što prije uvjete da se NSRS i Vlada bave politikama – kazao je Dodik i podsjetio da je već usvojen budžet RS-a za narednu godinu.

Rekao je i da su u toku razgovori sa opozicionim partrijama u RS-u SPS-om i DNS-om, te da će im predložiti da podrže izbor delegata za Dom naroda.

Drugi predstavnici koalicije su podvukli i da pitanje dvotrećinske većinu u NSRS-u treba da bude nacionalno, a ne političlko pitanje između vlasti i opozicije, prenosi Faktor.

Share this Article
Leave a comment