PRAVO PITANJE ZA ČOVIĆA I EKIPU: Zašto je “evropski HDZ” protiv sudija koje bira Sud u Strasbourgu!?

5 Min Read

I taj začarani krug je potpun. HDZ BiH se otkrio te kao nosioci evropskih vrijednosti, kako za sebe vole kazati, ipak ispred pravnih normi i profesionalizma žele manipulaciju i odluke koje će odgovarati isključivo njihovim političkim ciljevima.

HDZ-ov ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza otkrio je svjesno ili nesvjesno da ni ovoj partiji, kao i njihovoj politici nije mrsko izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a na čemu insistiraju politički predstavnici iz Republike srpske.

Najglasniji u tom zagovaranju je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, koji je dokazani rusofil i od njega se može očekivati da ne njeguje evropske vrijednosti.

Zašto je važno povući ovu paralelu. Razlog je vrlo jednostavan, a krije se u proceduri izbora stranih sudija u Ustavni sud BiH.

Nermin Ogrešević, lider NES-a precizno je kazao da za njegovu stranku ne postoji dilema i ne može se staviti u prioritet reformskih procesa izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda.

“To mora biti zadnja mjera kada budemo na toj demokratskoj razini da smo mi zaista spremni da imenujemo sudije i da imamo Ustavni sud gdje će sjediti domaće sudije, doista kredibilne koje će donositi odluke po Ustavu, a ne instrukcijama svojih političkih mentora.

Uostalom trojicu stranih sudija imenuje Evropski sud u Strasbourgu. Ako mi vjerujemo da će profesionalci donositi odluke po pravnim standardima i tumačeći naš ustav, zašto drugi ne vjeruju. Zašto drugi nemaju povjerenje u evorpske sudije za ljudska prava u evropske standarde. Mi to imamo. Ti koji galame i dižu buku oko stranih sudija, oni se otkrivaju ustvari, otkrivaju svoje namjere, jer oni žele Ustavni sud koji će potvrditi njihovo neustavno djelovanje”, kaže Ogrešević.

I taj začarani krug je potpun. HDZ BiH se otkrio te kao nosioci evropskih vrijednosti, kako za sebe vole kazati, ipak ispred pravnih normi i profesionalizma žele manipulaciju i odluke koje će odgovarati isključivo njihovim političkim ciljevima.

Iza svega naravno krije se želja za izmjenama Izbornog zakona BiH, kojeg će Dodik, kao protuuslugu, podržati! Za takva djelovanja treba im Ustavni sud BiH koji se neće držati evropskih normi i Ustava, već njihovih ličnih želja.

Dragan Čović je već ranije kazao da on smatra da strancima nije mjesto u Ustavnom sudu BiH te da, ukoliko BiH želi u Evropsku uniju, stranci ne mogu biti članovi pravosudnih institucija te da apsolutno podržava njihovo izbacivanje.

Najnoviji istup ministra Bunoze dokazuje takve politike koje nikako nisu evropske, jer na putu do EU ne može se ići gazeći ljudska prava. A legitimno predstavljanje je anticivilizacijska norma s kojom BiH ne može u EU, i to je prava prepreka, a ne strane sudije, koje tu ne bi ni sjedile da je Bosna i Hercegovina spremna na iskorak u kojoj manjina neće potlačivati većinu, a i obratno.

Nisu strane sudije prepreka na putu BiH ka njenom putu u EU, već politike Čovića i Dodika, a haman sada i Trojke, koja pristaje u prioritetna reformska pitanja umetnuti i pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ne treba biti previše sistematičan da se ovoga trenutka, kada Dodik ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH, shvati šta mu je najveća prepreka trenutno za ostvarivanje plana autonomije Republike srpske. To je upravo Ustavni sud BiH, jer godinama kada je riječ o državnoj imovini Ustavni sud BiH donosi odluke koje Dodiku ne omogućavaju da zaokruži cjelinu i Republiku srpsku uobliči kao državu!

Pitanje je ko će i na koji način, dok su im puna usta evropskog puta, odvažiti stvari nazvati pravim imenom, a to je da HDZ i SNSD vode BiH u Evropsku uniju, ali podijeljenu BiH, onako kako to SANU i HAZU zamišljaju.

(NAP)

Share this Article
Leave a comment