Riječ stručnjaka: Deltakron je moguć, ali za sada se ne treba previše brinuti…

2 Min Read

– U medijskim izvještajima u proteklih nekoliko dana pojavila se informacija o pojavi još jednog soja novog koronavirusa, koji je kombinacija varijanti delte i omikrona.

Ova pomalo zastrašujuća vijest potaknula je odmah rasprave među naučnicima, pri čemu su navode kolega s Kipra, gdje je ‘deltakron’ otkriven, neki dovodili u pitanje, čak proglašavajući nalaz i greškom koja je nastupila uslijed kontaminacije uzoraka.

Leonidos Kostrikis sa Univerziteta na Kipru koji potpisuje ovaj nalaz to oštro opovrgava, navodeći kako je zaraza deltakronom češća kod hospitaliziranih nego kod nehospitaliziranih pacijenata što isključuje mogućnost kontaminacije.

Za mišljenje je za Večernji.hr upitan prof. dr. sc. Bojan Polić, čelnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Još uvijek su vrlo oskudni podaci o tzv. deltakron-virusu, odnosno o varijanti virusa koja je nastala rekombinacijom delta i omikron varijante. Postoji mogućnost da je došlo do rekombinacije ovih dvaju virusa što bi se moglo dogoditi u slučaju istodobne infekcije stanica s obje varijante. +RNA virusi, u koje spada i koronavirus, mogu u određenim slučajevima izmjenjivati sljedove baza što može rezultirati nastankom novih varijanti virusa. Iz informacija kojima raspolažemo teško je zaključiti je li u navedenom slučaju zaista riječ o rekombinaciji ili o artefaktu u laboratorijskim uvjetima. Ako je deltakron zaista nova varijanta virusa, to će se ubrzo i potvrditi, poglavito ako bude imala prednosti što se tiče infektivnosti i/ili virulentnosti u odnosu na omikron varijantu. Za sada ne moramo biti pretjerano zabrinuti oko deltakrona, već moramo učiniti sve na osobnoj razini da spriječimo posljedice već započete epidemije omikrona kod nas, kaže prof. dr. Polić.

(Oslobođenje)

Share this Article
Leave a comment