Politika

AKADEMIK ASIM KURJAK PODRŽAO REKTORA RIFATA ŠKRIJELJA: “On radi časno i pošteno. Univerzitet ima pravo da oduzme ono što je dodijelilo!”

Šira javnost očekuje istinu i da se ukloni zabluda da jedan fakultet, koji je najstariji na ovim merdijanima, nije sačuvao njenu dokumentaciju. Dakle, univerzitet ima pravo da oduzme ono što je dodijelilo. Ja sam ponosan na UNSA da to radi pošteno i časno”, kazao je Asim Kurjak.

Akademik Asim Kurjak, profesor na medicinskom fakultetu u Zagrebu, gostujući na FACE-u kazao je kako ostaje pri tvrdnji, koju je prvi put izrekao na ovoj televiziji, da prof. dr. Sebija Izetbegović nikada nije završila postdiplomski studij niti je doktorirala u glavnom gradu Hrvatske.

“Pitali ste me da li je dr. Izetbegović u Zagrebu specijalizirala i branila doktorat. Moj odgovor je bio ne. Niti je specijalizirala niti napravila doktorat u Zagrebu. Pri toj tvrdnji ostajem i danas”, kazao je Kurjak.

On je dodao kako je direktorica KCUS-a u Zagrebu boravila tri sedmice zbog “zdravstvenih problema”

“Ja sam u tom vrijeme sarađivao sa njenom familijom, prvenstveno sa Alijom Izetbegović. Mogu reći da sam bio u prijateljskim odnosima”, rekao je Kurjak.

Akademik je poručio kako se osjeća najpozvanijim da komentariše navode kako je dr. Izetbegović završila postdiplomski studij u Zagrebu jer je on njegov osnivač…

“Na taj studij su se primali istaknutu pojedinci koji su morali imati dobar prosjek ocjena. Medicinski fakultet u Zagrebu, koji je najstariji na ovim merdijanima, jako pedantno vodi taj administrativni dio. U indeks se upisuju ocjene, udara se žig i to sve ide u arhiv fakulteta. Tamo su svi koji su završili taj studij i dobili za to odgovarajuću diplome. Dakle, ja sam odgovorio da nije. Sva sreća da sam odgovorio kao voditelj i osnivač studija jer jako dobro znam ko je studirao. To su kasnije potvrdili dekan fakulteta kao i drugi pojedinci. Na taj nači sve što se tiče nas je završeno. Nemoguće je da se ima indeks u Zagrebu, a da kopije tih ispita nema u arhivi fakulteta”, zaključio je Kurjak.

On je odbacio optužbe Sebije Izetbegović kako je prvi pokrenuo “političke napade” na nju poručivši kako ga “čudi da osoba sa takvim zanimanjem može reći takvu neistinu”.

“Ona je imala preko sto odstranjenih doktora sa svog univerziteta koji su je redom napadali. Drugo to nije bio nikakav napad. To je bio odgovor na jedno pitanje u kojem sam se vodio po uputama moje pokojne majke: ‘Kad si u dilemi sine, uvijek govori istinu’. Ponovo tvrdim, ona nije završila postdiplomski studij u Zagrebu niti je tu doktorirala. Ni o kakvom drugom doktoratu nije bilo riječi”, naveo je profesor.

Voditelj FACE-a Senad Hadžifejzović je iznio navode kako Senat UNSA, nakon sprovedene istrage, namjerava oduzeti doktorsko zvanje Sebiji Izetbegović upitavši svoga gosta da li je to uobičajena praksa i na drugim univerzitetima. Kurjak je podsjetio kako je i on sam član UNSA-e i da predaje na dva fakulteta u Sarajevu.

“Univerziteti u cijelom svijetu su autonomne ustanove. Rektor (Rifat Škrijelj) radi to časno i pošteno, on traži dokaze. On kaže da su fakti sveti, a komentari slobodni. Šira javnost očekuje istinu i da se ukloni zabluda da jedan fakultet, koji je najstariji na ovim merdijanima, nije sačuvao njenu dokumentaciju. Dakle, univerzitet ima pravo da oduzme ono što je dodijelilo. Ja sam ponosan na UNSA da to radi pošteno i časno”, kazao je Asim Kurjak.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close