ALBIN KURTI TVRDI: “Na sastanku u Bruxellesu, Miroslav Lajčak je zauzeo stav protiv Kosova; Vjerujem da je ono što smo…”

1 Min Read

(…) rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo.

 

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako postoji koordinacija između posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je Lajčak tokom posljednjeg susreta u Bruxellesu zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa.

“Idućih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji nam žele pomoći i podržati nas u demokratskom državotvornom, društveno-privrednom razvoju, ali i s međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rešenje: to je Osnovni sporazum i de facto međusobno priznanje”, rekao je Kurti.

 

Hoće li tražiti da Lajčak bude smijenjen s pozicije posebnog izaslanika – pitanje je bilo upućeno Kurtiju na šta je odgovorio kako Lajčak ne odgovora njemu već da on izvještava Evropsku komisiju, Evropsko vijeće i Evropski parlament.

 

“Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo”, kazao je Kurti u izjavi za medije u Prištini.

Share this Article
Leave a comment