Politika

Ambasador SAD u Srbiji: Situacija sa Kosovom nije slična invaziji Rusije na Ukrajinu, ja mislim…

Nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznijela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini

Ambasador SAD u Srbiji Christopher R. Hill izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je prijeko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije.

Američki ambasador je rekao i da je njegov posao da se potrudi da srbijanska vlada razumije kakav je stav Washingtona, ali i da shvati stavove Beograda.

Upitan o tome kako vidi dešavanja na Sjevernom toku i prekid snabdjevanja gasom, Hill navodi da SAD nisu odgovorne za ovakvu vrstu neodgovornih postupaka.

– Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvjereni da SAD nisu umješane u to, naveo je Hil.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznijela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hill kaže:

– Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala prije 23 godine, u bilo kojoj mjeri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dvije situacije, objasnio je Hil.

Hill se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

– Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susjedima, kaže Hill, prenosi nova.rs.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close