Politika

AUSTRIJSKI KANCELAR LJUT I RAZOČARAN: “Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status, a ne BiH!”

“Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status”, kazao je austrijski kancelar.

Nezamislivo mi je da Ukrajina dobije kandidatski status, a da istovremeno zemlja poput Bosne i Hercegovine ne dobije. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer, napominjući da ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase.

“Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status”, kazao je austrijski kancelar.

Napomenuo je da je Ukrajina dio evropske porodice, kazavši da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

“Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’ treba pridržavati”, kazao je Nehammer.

Kazao je da je potrebno razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o jednom Evropskom pripremnom prostoru za članstvo.

“Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila konkretne ideje Evropskoj uniji, a i predsjednik Macron iznio je svoju ideju o ‘Evropskoj političkoj zajednici’, koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da igramo aktivnu ulogu u procesu diskusije”, zaključio je austrijski kancelar.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close