AVDO AVDIĆ O OPTUŽNICI PROTIV DODIKA: “Ne očekujem ništa. Imali su priliku da ga optuže za…” (VIDEO)

3 Min Read

Od ove optužnice ne očekuje ništa novinar Avdo Avdić i smatra da je ona samo i smatra da je ovo zamajavanje javnosti bez epiloga.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Terete se za kazneno djelo: neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Od ove optužnice ne očekuje ništa novinar Avdo Avdić i smatra da je ona samo i smatra da je ovo zamajavanje javnosti bez epiloga.

“Milorad Dodik je uradio neke druge nezakonite radnje, i NSRS je uradila neke druge nezakonite radnje donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH i kada sada pogledate optužnicu, vidjećete da Dodik uopće nije optužen za rušenje ustavno-pravnog poretka BiH, već je optužen za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika.

U čemu je razlika? Razlika je ogromna, zato što je za krivično djelo rušenje ustavno-pravnog poretka BiH minimalna propisana kazna 5 godina. A za krivično djelo za koje je Tužilaštvo BiH optužilo Dodika i direktora Službenog glasnika RS je maksimalna kazna 5 godina.

Dakle, imali su priliku da ga optuže za krivično djelo gdje je minimalna kazna 5 godina, a optužili su ga za djelo gdje je maksimalna kazna 5 godina.

Šta to još može značiti?

Čak i ako Milorad Dodik bude proglašen krivim ili osuđen, imat ćete situaciju da za ovo krivično djelo za koje je optužen u ovom trenutku mu se može izreći uslovna kazna zatvora. A, ako mu se izrekne uslovna kazna zatvora, protiv njega ne može biti primjenjena mjera koju je propisao visoki predstavnik, a to je uklanjanje sa pozicije na kojoj se sada nalazi.

A da je optužen za krivično djelo gdje je minimalna kazna pet godina, uslovna osuda u slučaju presuđujuće presude bila bi skoro nemoguća. Dobio bi, dakle, kaznu zatvora preko tri godine i on ne bi mogao ostati na funkciji predsjednika RS-a.

Dakle, ogromna je razlika i formalno i pravno”, kazao je Avdić.

Share this Article
Leave a comment