Politika

AVDO AVDIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: “Kojović i Magazinović su obični licemjeri, Čavara im je sada prihvatljiv. Miletić je podnio prijavu protiv Borjane Krišto i ‘Livno busa’, a danas glasao za nju!”

Kaže kako je Magazinović prošli mandat potrošio na tri stvari koje danas ne postoje u sporazumu kojeg su potpisali ‘Osmorka’ i HDZ.

Milorad Dodik dobio četvrtog delegate u Domu naroda i mogućnost blokiranja svega što mu se ne bude sviđalo. Avdo Avdić ugledni bh. novinar je podsjetio kako je danas održano nekoliko sjednica, od kantonalnog nivoa, pa do državnog.

“Imali smo sjednice u Posavini, Mostaru, Travniku, kristaliziraju se parlamentarne većine. Marinko Čavara je međutim danas u svojoj izjavi napravio malu ogradu kada je kazao da se nada da neće doći do ‘poremećaja nakon izbora delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine’. Za sada u Klubu Bošnjaka DF ima jednog delegata, SDA sedam, a ‘Osmorka’ tri. Sutra se biraju delegati iz Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona, u Livnu i Zenčko-dobojskom kantonu i sutra ćemo znati hoće li uskoro biti formirana vlast ili poslije Nove godine. Također, znat ćemo da li ulazimo u novu krizu i blokade, koje je Schmidt rekao da je riješio”, poručio je Avdić.

Avdić je podsjetio kako su protiv Čavare prije četiri godine glasali Kojović iz Naše stranke, tvrdeći da ne želi podržati osobu koja se susretala sa ratnim zločincem Mariom Kordićem.

“Nakon što je Čavara završio na crnoj listi, postao je prihvatljiv Našoj stranci. Sabina Ćudić je jedina imala hrabrosti i kredibiliteta i glasala je protiv. Ona će jedina u narednom periodu imati pravo da kritikuje sve. Jasno je dala do znanja da su joj Novalić i Čavara isti. Ako vam je Čavara bio sporan prethodnih godina kada nije bio na crnoj listi, a danas vam nije sporan kada jeste, onda to govori da ste licemjer. To su i Kojović i Magazinović”, potcrtao je Avdić.

Kaže kako je Magazinović prošli mandat potrošio na tri stvari koje danas ne postoje u sporazumu kojeg su potpisali ‘Osmorka’ i HDZ.

“Govorio je da će smanjiti akcize, legalizovati marihuanu i kako će stranke oko SDA i DF prodati Izborni zakon HDZ-u. Sada je njegova stranka potpisala sporazum sa HDZ-om da će dogovoriti izmjene Izbornog zakona, odnosno način izbora Predsjedništva. On pristaje na izmjene Izbornog zakona onako kako želi HDZ. Zlatko Miletić je čitav mandat potrošio podnoseći krivične prijave, a sada taj isti Miletić mora da glasa za Borjanu Krišto, iako je on lično potpisao prijavu za slučaj ‘Hercegovačke šume’ i ‘Šume u Livnu’. On je podnio prijavu protiv Borjane Krišto i ‘Livno busa’, a danas glasao za nju. Pale su maske! Zvaničnici u Parlamentu su pokazali da nije ista crna lista na kojoj je Novalić i na kojoj je Čavara. Novalić ne bi trebao biti premijer, obzirom da je na crnoj listi, ali ni Čavara ne bi trebao biti predsjednik Parlamenta. Šta je sporno? Možda ime, prezime?”, pita se Avdić.

Pojasnio je da je ‘Osmorka’ na federalnom nivou pokazala da ima većinu, te prokomentarisao izbor Mirjane Marinković-Lepić za predsjedavajuću Predstavničkog doma, kazavši kako novoizabrana ima čiste namjere.

“Oni koji nemaju čiste namjere jesu oni koji stoje iza nje (Naša stanka). Međutim, treba sačekati šta će se dešavati u Domu naroda”, kazao je Avdić za Hayat.

Što se tiče izbora četvrtog delegata SNSD-a u Dom naroda, Avdić je naglasio kako još uvijek nije sigurno da je SNSD dobio četiri delegata.

“Komisija NSRS je konstantovala da je SNSD dobio četvrtog delegata, međutim, sporan je nevažeći listić. Sada će sve ići na CIK, jer oštećena strana, u ovom slučaju, PDP, uputit će žalbu CIK-u. Ako CIK prihvati žalbu, situacija se mijenja i o četvrtom delegatu će odlučivati ždrijeb, igrat ćemo loto i u RS-u i u Federaciji. Ukoliko CIK poništi odluku, većina u domovima naroda će se odlučivati lutrijom – Lutrija će odlučiti ko će biti vlast u narednom periodu. Postoje većine, ali o Domovima naroda će puno toga ovisiti”, istakao je Avdić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close