BEĆIROVIĆ U BUŽIMU: Vječno ćemo pamtiti Izeta Nanića i sve bosanske heroje

4 Min Read

Bosna i Hercegovina je junačka zemlja, a Bužim je junačko mjesto – poručio je Bećirović

Tokom posjete Općini Bužim član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, zajedno sa saradnicima, položio je cvijeće na mezar slavnog komandanta 505. viteške brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. generala i Zlatnog ljiljana Izeta Nanića.

Također, Bećirović je u Bužimu odao počast i svim šehidima i poginulim borcima 505. viteške brdske brigade.

Povodom 31. godišnjice osnivanja 505. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bećirović je čestitao svim građankama i građanima Bužima formiranje brigade koja je imala posebnu važnost za građane Bužima, ali i za odbranu cijele države Bosne i Hercegovine.

Također, ističući značaj Petog korpusa za odbranu države Bosne i Hercegovine, Bećirović je rekao da su Bužimljani u najtežem periodu agresije poslali jasnu poruku Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, da herojska Armija RBiH neće odstupiti od ideje slobodne i cjelovite države.

Tokom večerašnjeg obraćanja član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je, između ostalog, poručio:
„S generacije na generaciju prenosit ćemo istinu o 505. viteškoj brdskoj brigadi i njenim najboljim sinovima. Njih 497 dalo je živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

To je trajno svjedočanstvo o nesebičnom i neviđenom herojstvu i požrtvovanju.

Moramo učiti i nove generacije da se s poštovanjem sjećaju 505. viteške brdske brigade. Njena ratna prošlost je historija slave, pobjeda i junaštva. Zato će i ostati upisana zlatnim slovima u našoj kolektivnoj memoriji.

Bosna i Hercegovina je junačka zemlja, a Bužim je junačko mjesto. To mjesto odgojilo je nenadmašne bosanske vitezove. I zato smo se, između ostalog, okupili u ovako velikom broju da iskažemo najveće moguće poštovanje 505. viteškoj brdskoj brigadi i bosanskim vitezovima.

Jedan od njih zauzeo je posebno mjesto, ne samo kao veliki i prekaljeni krajiški i bosanski ratnik, nego i kao jedan od najvećih heroja u dugoj bosanskoj historiji.

Riječ je o našem generalu Izetu Naniću. Nanić je bio oličenje hrabrosti, čestitosti i skromnosti. Narodni heroj Izet Nanić nije samo legenda vezana za prošlost, on je i putokaz za budućnost.

Rahmetli general Izet Nanić, zlatni ljiljan i heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata i u vrijeme najtežih trenutaka za Krajinu i Bosnu i Hercegovinu, vjerovao je u opstanak i pobjedu naše domovine.

Vječno ćemo pamtiti Izeta Nanića i sve bosanske heroje. Njihovo ratno junaštvo, bilo je i ostat će zauvijek uzor generacijama koje dolaze i koje imaju svetu obavezu da nastave čuvati našu nepokorivu domovinu.

Općina Bužim pokrenula je veoma važan projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brdske brigade. I ovaj projekt govori o ozbiljnosti sa kojom se lokalna vlast i građani Bužima odnose prema svojoj prošlosti.

Bužim je pozitivan primjer i drugima na koji način se moramo odnositi prema sebi, svojim svetinjama, svojoj prošlosti i svojoj budućnosti.

Pozivam sve organe vlasti na svim nivoima da podrže ovaj projekt jer se tako čuva vlastita prošlost, ali i sadašnjost i budućnost“, rekao je Bećirović.

Share this Article
Leave a comment