BRNABIĆ OCIJENILA IZJAVU PORTPAROLA EU SRAMOTNOM: “Nema nikakve potrebe da Srbija učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu”

3 Min Read

Dodala je da Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas kao sramotnu izjavu portparola Evropske unije Petera Stana o imenovanju Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova i navela da zbog toga Srbija neće učestvovati na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani.

“Poslije ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu. Ili će EU početi da poštuje vrijednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani ove godine”, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Stano je ranije izjavio da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

On je pozvao obje strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u “ionako krhkoj bezbjednosnoj situaciji”.

“Ovakva reakcija je sramota EU. Čekali smo da vidimo šta će Unija reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja”, napisala je premijerka Srbije.

Dodala je da Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu, prenosi agencija Beta.

“Ponovo pitam – nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćeno pravo glasa ove godine, i to dva puta, na šta je EU reagovala jednom rečenicom u Izvještaju o napretku, i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dakle pitam EU – gdje su te evropske vrijednosti, gdje je demokratija, gdje nestade vladavina prava?”, napisala je Brnabić.

Share this Article
Leave a comment