Politika

BURA SE NE STIŠAVA: Nove osude Komšićevog govora povodom Dana nezavisnosti BiH

Mnogo oštriji u kritikama od Sattlera i Konakovića jesu mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, koji su jučer i danas žestoko osudili Komšićev govor.

Govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u Vijećnici povodom obilježavanja Dana nezavisnost i treći dan mjeseca marta jedna je od glavnih tema u političkim i medijskim krugovima.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svome govoru oštro je kritikovao međunarodnu zajednicu ali i domaće političke aktere kazavši da se danas konačno zna ko je za nezavisnost Bosne i Hercegovine a ko za to da nam, kako je kazao Komšić, stranci određuju zakone i to ko će biti vlast u Bosni i Hercegovini.

Još istu noć na Komšićev govor oštro su reagovali šef Delegacije EU Johann Sattler koji je izrazio negodovanje protokolu Predsjedništva BiH zbog Komšićeve kritike međunarodne zajednice, a ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković također je na društvenim mrežama osudio govor člana Predsjedništva BiH.

Mnogo oštriji u kritikama od Sattlera i Konakovića jesu mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, koji su jučer i danas žestoko osudili Komšićev govor.

Mostarska redakcija Večernjeg lista pod kontrolom HDZ-a okarakterisala je danas Komšićev govor kao najavu političkog radikalizma sa ciljem proizvodnje mržnje i podjela.

“Obračun Željka Komšića s probošnjačkom oporbom SDA, Zapadom, međunarodnom zajednicom, a napose visokim predstavnikom te Europskom unijom, kao i najava političkog radikalizma dijela političkih Bošnjaka bio je razlog zbog kojega su prosvjedovali iz Izaslanstva EU-a u BiH. Naime, Komšić se nikada radikalnijim govorom obratio na obilježavanju Dana neovisnosti u sarajevskoj Vijećnici, što je bio hladan tuš za strane diplomate, ali i dio domaćih političara koji ne promatraju BiH kroz ratnohuškačku dioptriju, čiji je jedini cilj proizvodnja straha, mržnje i podjela”, smatraju u prohadezeovskom Večernjem listu.

Dnevni avaz sa druge strane stao je u odbranu visokog predstavnika optužujući Komšića zbog kritika na račun Christiana Schmidta.

“On je svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine iskoristio za osipanje verbalne paljbe. Tako je visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), koji je prisustvovao događaju zajedno s drugim predstavnicima međunarodne zajednice, poručio da je lažni prijatelj i da sa susjedima ‘uzima mjeru Bosni i Hercegovini'”, poručili su iz redakcije Avaza.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close