CVIJANOVIĆEVA O OPTUŽNICI PROTIV DODIKA: “To je čisti politički progon, OHR je instrument za generisanje kriza u BiH”

2 Min Read

Dodala je da “ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu predviđeni Ustavom BiH”

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da je BiH “dovedena na ivicu propasti raznim mešetarenjima međunarodnog faktora”.

Cvijanovićeva je izjavila da “građani Republike Srpske odlično znaju da je RS od postanka pod stalnim pritiskom onih unutar i izvan BiH koji nastoje zemlju centralizovati mimo Ustavom predviđenih procedura”.

– I sadašnji najavljeni pravosudni progon predsjednika RS i direktora Službenog glasnika je ustvari čisti politički progon – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je u izjavi za Srnu navela da su, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazloženju, visoki predstavnici oni koje verifikuje Savjet bezbjednosti UN.

– Kako pravosuđe BiH, može procesuirati nekoga izabranog u skladu sa Ustavom i zakonom zato što se nije povinovao nametnutim odlukama onih koji nisu imenovani u skladu sa predviđenim procedurama međunarodnog prava, i koji čak i da jesu tako imenovani, opet nemaju mandat da nameću bilo kakve zakone? Znači, ovo pravosuđe djeluje protivno odlukama Ustavnog suda sopstvene zemlje – rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da “ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu predviđeni Ustavom BiH, a u obračunu su sa onima koji žive u skladu sa Ustavom i politički brane ustavni poredak zemlje”.

– Inače, OHR je ozbiljna prijetnja bilo kakvom ozbiljnom poimanju evropskog puta BiH. Ali to je manji problem. Veći je taj što je OHR instrument za generisanje kriza u BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Share this Article
Leave a comment