DENIS ZVIZDIĆ SE OGLASIO: “Netačna je izjava Stevandića da je dogovoreno zatvaranje OHR-a”

1 Min Read
Netačna je izjava predsjednika NSRS da je na političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.”

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić poručio je da je netačna tvrdnja Nenada Stevandića da je na političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.

 

 

“Netačna je izjava predsjednika NSRS da je na političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.

Bilo kakvi razgovori o Ustavnom sudu BiH ( pri čemu neće biti podržana ideja o “izbacivanju” stranih sudija niti paritetnom sastavu ili etničkom vetu i glasanju) mogu biti samo dio ukupnog paketa reforme pravosudnog sistema BiH, a to podrazumijeva uspostavu Vrhovnog suda BiH kao pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i usvajanje Zakona o sudovima BiH kojim ce se uspostaviti poseban apelacioni mehanizam, a što su sve zajedno obeveze iz spektra 14 prioriteta sa evropske agende BiH.

U vezi sa zatvaranjem OHR-a uvjeti su jasni ( 5+2), sa posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini čiji titular ostaje država BiH”, poručio je Zvizdić.

Share this Article
Leave a comment