DURAKOVIĆ NAJAVIO PRIJAVU: RTRS ne uključuje u debatu za entitetskog predsjednika bošnjačke kandidate

2 Min Read

Duraković poručuje da javni servis plaćaju svi građani, te da će insistirati na tome da na RTRS-u svi dobiju jednak pristup i jednako vrijeme za predstavljanje.

Nezavisni kandidat za predsjednika / potpredsjednika entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković najavio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije zbog neravnopravnog učešća kandidata iz reda bošnjačkog naroda za predsjednika RS-a.

Duraković poručuje da javni servis plaćaju svi građani, te da će insistirati na tome da na RTRS-u svi dobiju jednak pristup i jednako vrijeme za predstavljanje.

– RTRS je dio Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine premda se ne ponaša tako. Gomilaju dugovanja prema BHRT-u, ne poštuju temeljne državne zakone po ovom pitanju, a ne trpe nikakve sankcije. Istovremeno, nisu napravili nijedan korak kojim bi osigurali jednak pristup za kandidate iz reda bošnjačkog naroda u borbi za mjesto predsjednika RS-a, favorizirajući primarno kandidata vladajuće stranke, a zatim, u drugom redu kandidate srpske opozicije. Za nas mjesta nema. To je neprihvatljivo i jasna je diskriminacija – poručio je Duraković.

Duraković je pozvao RAK i CIK da se oglase po ovom pitanju, te da posebno prate pitanje vidljivosti i zastupljenosti kandidata na RTRS-u kao programu koji je dijelom javnog RTV servisa.

– Bošnjaci revnosno plaćaju pretplatu za Javni RTV servis u entitetu Republika Srpksa. Mi ovdje plaćamo svoje račune, plaćamo poreze i doprinose, izvršavamo sve obaveze. Šta dobivamo nazad? Ignorisanje. Gdje je bosanski jezik na RTRS-u, gdje su novinari druge nacionalnosti osim one većinske, gdje su prilike za naše stručne kadrove koji mogu doprinijeti boljem informisanju javnosti? Šta je RTRS uradio da ispriča priču povratka, da ispriča perspektivu Bošnjaka u kontekstu različitih problema koji nas muče, gdje su u povratničkim zajednicama, gdje su da pričaju o našoj kulturi i tradiciji? Tražim odgovore od nadležnih institucija. Nećemo prešutiti ovu institucionalnu diskriminaciju u kampanji – zaključio je Duraković, saopćila je njegova Press služba.

Faktor

Share this Article
Leave a comment