Politika

ELMEDIN KONAKOVIĆ O NAPADIMA NA KAVAZOVIĆA: “U izjavama reisa nisam pronašao ništa ratnohuškačko”

Istakao je kako su “Islamska zajednica i institucija reis-ul-uleme najvažnije institucije za sve vjernike, Bošnjake, i da je njihova obaveza da ih kao takve štite i čuvaju” te pozvao političke aktere da “svojim djelovanjem, dogovorom, kompromisima i konkretnim aktivnostima doprinesu razvoju naše domovine zbog svih naroda i građana koji u njoj žive”.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao je u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman te je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”. Njegova izjava izazvala je brojne osude iz RS i HNS-a. Reagovao je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider NiP-a, Elmedin Konaković koji je naveo kako u izjavama reisa Kavazovića “nije pronašao ništa ratnohuškačko”.

“Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo. Ništa ratnohuškačko u izjavama reis-ul-uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao. Narod smo koji je svoju snagu pokazao činjenicom da nakon genocida koji nam se desio, nakon zvjerskih ubistava, progona, silovanja i ostalih strašnih zločina, mi pružamo ruku za dogovor kako bismo zajednički gradili državu i prostor na kojem živimo sa ostalim narodima i građanima.Narod smo koji nakon svega pokazuje snagu činjenicom da se nakon našeg stradanja nije desio nijedan zločin iz osvete, da se majke koje su izgubile sinove i kćeri bude u mjestima u kojim se počinioci zločina šetaju bez kazne i da ih svakodnevno sreću u svojim čaršijama. Naša spremnost na suživot i kompromis nije naša slabost, to je neizmjerna snaga našeg naroda. Očekujem da sve naše dobronamjerne komšije, susjedi, shvate da je naš refleks da se branimo i odbranimo posljedica zadnjeg, ali i svih prethodnih genocida i zločina koji su se upravo nama, Bošnjacima desili”, naveo je Konaković.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close