ELMEDIN KONAKOVIĆ SINOĆ PRODRMAO DRUŠTVENE MREŽE: “E to su pojeli paraziti i lopovi, na samo jednoj dionici”

4 Min Read

Večernji status.

 

Jučer su na sjednici PDPBiH usvojena tri zakona iz 14 prioriteta EU. Zakoni su na usvajanje čekali godinama.

Napiso je ovo sinoć na društvenim mrežama lider NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Sutra na sjednici Vijeća ministara imamo još nekoliko važnih zakona i akata.

 

Potpisali smo sporazum u kojem je dogovoreno usvajanje, a onda potvrđivanje na oba doma Parlamenta BiH. Sve prije izvještaja o BiH koji dinamizira i određuje naš EU put”, navodi on.

Dodaje da je pisao o primjerima Rumunije koja je povukla iz EU blizu 150 milijardi KM, BDP podigla na 77% prosjeka EU (prije ulaska bio je 20%) i Bugarske koja je u posljednje četiri godine udvostručila plate uposlenih.

 

“Mnogo je još pozitivnih primjera. Mnogo je i benefita koje nam donosi približavanje EU, projekti, fondovi, grantovi i pristup zajedničkom tržištu, dodatne šanse za našu privredu. Te benefite će građani osjetiti u svojim džepovima, mladi ljudi dobiti priliku za posao koji je adekvatno plaćen i priliku da ostanu u svojoj domovini, da je grade i razvijaju”, navodi Konaković:

“Mogli smo u proteklih sedam mjeseci blokirati, provocirati, mogli smo se nagovoriti raznim političarima, mogli smo sastanke prekidati, mogli smo i sjednice parlamenata prekidati. Nismo. Nismo, jer to bi poene donijelo nama, a građanima bi umjesto u džepove, bilo po džepovima.”

Dodaje i da nije bilo lako ostati imun na sve laži, spinove, podmetanja, čak i uvrede.

“Sve od onih koji su protraćili godine na vlasti, napunili svoje džepove busajući se u prsa patriotska. Od svog su naroda krili istine, govorili neistine koje uhu prijaju, krili se iza vjere i naše časne borbe. Nije bilo lako, al’ je vrijedilo. Iz kaljuže smo procese pomjerili, pokrenuli pozitivne procese koji će našu domovinu pokrenuti u pravcu prosperiteta. A ovi koji tuguju jer se BiH napokon kreće naprijed pozivam da nam se pridruže, da podrže pozitivne trendove, da ne ostanu zapisani kao kočničari prosperiteta i oni koji još jednu šansu za našu zemlju bacaju pod noge. Preskupo je to. Mnogo su nas koštale sve propuštene šanse, svi prohujali vozovi, aprilski paketi i druge prilike”, piše Konaković: “Izgubili smo cijele gradove ljudi, naša mladost je sreću potražila u drugim zemljama. Zbog njih je važno da iste greške ne pravimo.”

Naveo je i da su napadi zbog imenovanja ministra finansija najbolji pokazatelj u kakvom je stanju opozicija.

 

“Pozicija od početka pripada SNSD-u.

Sa tom pozicijom opet imaju jednu manje, a naša strana jednu više u odnosu na prethodni mandat. Popravili smo još neke greške nastale trgovinom ovih koji nas napadaju. Pokazali smo kako može, kako je razgovor i dogovor jedina opcija u BiH.

Pokazaćemo ovih dana još ponešto.

Pokazaćemo kako se na ugovor od 70ak miliona € naprave dodatni/naknadni radovi od 98,2 miliona €. Pogađate, baš ovi što tuguju i što nas napadaju. Dobro ste pročitali, 98,2 miliona €. Na jednoj dionici.

To je iznos porodiljskih naknada u cijeloj Federaciji BiH za cijelu godinu. Svakoj majci svakog rođenog djeteta 1000 KM na vrata.

E to su pojeli paraziti i lopovi, na samo jednoj dionici”, navodi Konaković.

Share this Article
Leave a comment