Politika

ELVIR KARAJBIĆ OTKRIVA: „SDA obmanjuje javnost, nada umire posljednja…“

Govoreći o daljem formiranju vlasti nakon potpisivanja sporazuma sa HDZ-om BiH te najava da je SNSD najrealniji partner, naglasio je da očekuju da ti procesi budu što prije završeni i na nivou BiH i FBiH.

Pravila su takva da onaj ko bude imao većinu u federalnom Domu naroda, u Klubu Bošnjaka, imaće je i na nivou BiH, a time dobija moć i legalitet da bude partner u vladajućoj grupaciji na državnom nivou.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH broji 98 zastupnika, izabranih na izborima, a generalni sekretar SDP-a BiH Elvir Karajbić za “Glas” tvrdi da odnos snaga na terenu ide njima u korist. Jedina istina je, kako je podvukao, ta da SDA obmanjuje javnost jer grupa stranaka koju oni predvode ima većinu i na nivou BiH i FBiH.

– Naša grupacija, koja je sa 40 poslanika najveća u federalnom Parlamentu, bi trebalo da ima­ većinu i u Domu naroda, tako da mi tu ne vidimo nikakav problem. “Osmorka”, dakle, sa partnerima ima prevlast u Klubu Bošnjaka. I u Domu na nivou BiH i federalnom, rekao je Karajbić koji je na oktobarskim izborima izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Odgovarajući na izjave iz SDA da neće tako lako otići u opoziciju, podsjetio je na narodnu poslovicu koja glasi: “Nada zadnja umire”.

– I SDA, tako, ima pravo da se nada, ali “Osmorka” je na nivou BiH najveća grupacija i ima 13 poslanika u Parlamentu BiH, a na nivou FBiH njih 40. Time skidamo mit i to spinovanje iz SDA da su oni kao najveća opcija. Najveća grupacija je, zapravo, “Osmorka” i na nivou BiH i FBiH, kategoričan je Karajbić.

Govoreći o daljem formiranju vlasti nakon potpisivanja sporazuma sa HDZ-om BiH te najava da je SNSD najrealniji partner, naglasio je da očekuju da ti procesi budu što prije završeni i na nivou BiH i FBiH.

– Sačekajmo još nekoliko dana da budu izabrani svi delegati za federalni Dom naroda. Svima će slika biti jasnija, rekao je Karajbić koji očekuje da bi federalni Dom naroda trebalo da bude konstituisan do Nove godine.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close