Politika

ERDOGAN POSLAO STRAŠNU PORUKU PRED DODIKOM: “Kad izgubimo strpljenje, može se svašta dogoditi!”

Uznemiravanje naših aviona s radarima nije korak koji je dobroćudan”, dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom današnje zajedničke press-konferecnije sa članovima Predsjedništva BiH zaprijetio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao što su se nedavno turski vojni avioni našli na meti protivavionskog naoružanja dok su letjeli iznad spornih otoka u Egejskome moru.

“Ako imaju otoke i vojne baze te određene pretenzije koje su nelegalne i prijetnje su prema nama, mi ćemo jednoga dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo svašta se može dogoditi”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu upitan o posljednjem prijeporu s Grčkom.

Sistemi protuzračne obrane S-300, koje koristi Grčka, bili su usmjereni na turske avione za vrijeme rutinskog leta iznad otočja u Egejskome moru.
“Uznemiravanje naših aviona s radarima nije korak koji je dobroćudan”, dodao je.

Turska je 30. augusta proslavila državni praznik, Dan pobjede, koji se obilježava u znak sjećanja na turske snage koje su protjerale grčke vojne snage 1922. Ankara je podsjetila da su Egejski otoci predani u posjed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947., ali pod uvjetom da ih se ne naoružava.

Odnosi Grčke i Turske su posljednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obje države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Erdogan je i početkom juna zaprijetio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice. Militarizacija grčkih otoka na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lausanne iz 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. Atena tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim otocima kako bi ih odbranili od brodova koji im prilaze sa zapadne turske obale.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close