Politika

EVROPSKI PARLAMENT POZIVA NATO DA REAGIRA: Spremiti alternativu ukoliko EUFOR-ova misija u BiH ne bude produžena

Pozdravljamo kontinuiranu prisutnost operacije EUFOR Althea u zemlji i produženje njenog mandata od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 3. novembra 2021. godine, istaknuto je.

U izvještaju o Bosni i Hercegovini, koji jučer usvojen u Evropskom parlamentu, u jednom dijelu poziva se na produženje EUFOR-ove misije Althea u BiH.

Također, navedeno je kako Evropska unija i NATO moraju spremiti alternativna rješenja ukoliko Vijeće sigurnosti ne produži EUFOR-ov mandat u našoj zemlji.

Oni su, govoreći o EUFOR-ovom mandatu, pozdravili nedavno slanje dodatnog broja vojnika u BiH.

– Pozdravljamo kontinuiranu prisutnost operacije EUFOR Althea u zemlji i produženje njenog mandata od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 3. novembra 2021. godine, navedeno je.

Jasno je naglašena i strateška važnost distrikta Brčko, te su iz Evropskog parlamenta pozvali da sa razmotri dalje razmještanje na temelju realistične procjene prijetnji.

– Poziva stoga države članice da unutar UN-a rade na produženju mandata i naglašava iznimnu važnost spremnosti alternativnih rješenja u slučaju neproduženja; poziva stoga EU i njegove međunarodne partnere, uključujući NATO, da razviju odgovarajuća alternativna rješenja kako bi se održao mehanizam za jačanje mira u BiH ako se mandat Vijeća sigurnosti UN-a za operaciju ne produži, istaknuto je.

(Oslobođenje)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Close