GDJE JE TAČNO ZAKAZAO SISTEM: Predsjednica Suda u Gradačcu na press konferenciji okrivila policiju za niz propusta (VIDEO)

4 Min Read

Ja njega znam, određivala sam mu pritvor. On je bio u stanju da dođe ovdje i pobije nas sve – rekla je Kojićeva o Sulejmanoviću

Predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić održala je danas konferenciju za medije na kojoj je objašnjavala postupanje suda u slučaju Nermina Sulejmanovića, trostrukog ubice iz Gradačca.

Nakon što je počinio ubistva, u javnost su procurili dokumenti koji su ukazivali da je sutkinja suda u Gradačcu odbacila prijedlog da se Sulejmanoviću izrekne mjera zabrane prilaska nakon što ga je supruga Nizama Hećimović prijavila za nasilje.

Potom su se društvenim mrežema počele širiti razne teorije o navodnoj povezanosti sutkinje Lejle Numanović i ubice.

“Ja nikoga ne želim da krivim, da kažem kriva je policija, ili ovaj ili onaj. Ja samo iznosim činjenice o tome da su neopravdani napadi na sutkinju Lejlu Numanović”, rekla je Kojić.

No, iz svega što je kazala može se zaključiti da je policija, navodno, napravila niz propusta.

Ona je objasnila zbog čega je sutkinja Numanović odbacila prijedlog nakon prijave Nizame.

“Tačno je da je policija podnijela zahtjev. Kod svakog zahtjeva, optužnice, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza. Ovdje je bila službena zabilješka Policijske uprave Gradačac i bila je samo izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je ona koristila pravo i odbila da svjedoči. Policija je insistirala i uzela izjavu i nakon toga bi svaka odluka suda bila nezakonita”, rekla je Kojićeva i naglasila da sud ne prikuplja dokaze.

Kazala je i da policijska zabilješka koju su napravili policajci iz noći kada je Nizama prijavila nasilje ne može biti dokaz.

Ona je pročitala tu zabilješku. Zabilješka glasi ovako:

“27.7. 2023. je datum na njoj, vjerovatno greškom. U službenim prostorijama PS Gradačac Čakar Ervin i Ćerimagić Mirnes po prijavi Nizame Hećimović koja je prijavila svog nevjenčanog supruga 3. na 4. 8. 2023. u Gradačcu gdje se od istog odselila te joj je prijetio i ona je ugasila telefon kako ne bi dobivla pozive.

4.8 oko 15,40 patroli je od strane rukovodioca smjene Numanović Rešida naloženo da postupi po prijavi i sasluša optuženog Sulejmanović Nermina. On negira navode i patroli izavljuje da Nizami nije upućuvao prijetnje niti imao kontakt. O tome upoznat istražitelj Jahić Ejub koji je sa prijaviteljicom obavio razgovor”, naveodi se u zabilješci.

Kojić je navela da je to sve što piše u zabilješci.

“Samo da je prijavljeno i da su razgovorali. Nizama nije bila svjedok kod suca, kako će policija saznati šta se desilo ako žrtva ne ispriča kako se to desilo Možda je žrtva to i ispričala ali nema u zapisniku. Ja ne znam zašto su predali ovakav zapisnik”, rekla je Kojić.

Potom je navela kako u spisu koji je dostavljen uopće nije bilo kaznene evidencije za Nermina Sulejmanovića.

“Nije navedeno. Mora postojati izvod iz kaznene evidencije i PU to ima. Da bi se sudu pokazalo o kakvoj se osobi radi. To nema u spisu”, navela je Kojić.

Kojić je dalje kazala da je i sama sudila Nerminu Sulejmanoviću:

“Ja njega znam, određivala sam mu pritvor. On je bio u stanju da dođe ovdje i pobije nas sve”.

Ponovo je istakla da sutkinja nije imala dokaze da je bilo nasilja pa zbog toga nije obavijestila Centar za socijelni rad. Na kraju je rekla da sutkinja Lejla Numanović uopće nije znala adresu Nizame Hećimović, ni gdje se ona nalazi.

“To je znala policija”, navela je Kojićeva.

Share this Article
Leave a comment