GRLIĆ RADMAN NAJAVIO: Otvaranje pristupnih pregovora BiH i EU do kraja ove ili početkom iduće godine

1 Min Read

BiH je dobila status kandidata za članstvo u decembru prošle godine

 

Ministar evropskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas kako se otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

– Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine – kazao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu, prenosi Anadolija.

Šef hrvatske diplomatije je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu te da Hrvatska očekuje pozitivna izvješća Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

 

Grlić Radman je rekao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje Zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati, objavila je Vlada Hrvatske.

On se dotakao i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Kazao je kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proevropske vrijednosti ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima, podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom 2020. godine.

Share this Article
Leave a comment