“HOĆE LI VUČIĆ PODNIJETI OSTAVKU?”: Evo kako ruski mediji pišu o protestu u Beogradu…

3 Min Read

Ovaj ruski portal kaže da su protest organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka “Zajedno”, Stranka slobode i istine i Pokret slobodnih građana.

Osim srbijanskih i regionalnih medija, za večerašnje velike proteste u Beogradu protiv režima Aleksandra Vučića interesovanje se javilo i kod ruskih portala.

Interfaks podsjeća da je protest pod sloganom “Srbija protiv nasilja” počeo kada su se dogodile dve masovne pucnjave, u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca, gdje je život izgubilo 16, a ranjeno 20 osoba.

Ovaj ruski portal kaže da su protest organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka “Zajedno”, Stranka slobode i istine i Pokret slobodnih građana.

Takođe, Interfaks prenosi da demonstranti traže promjenu kompletnog rukovodstva Regulatorne uprave za elektronske medije (REM), uklanjanje svih programa koji promovišu nemoral i nasilje na nacionalnim televizijskim kanalima, zabranu objavljivanja štampanih medija koji promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

“Pored toga, traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije (Srpske obaveštajne službe) Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića”, piše Interfaks.

“Opozicione stranke i aktivisti za ljudska prava godinama optužuju Vučića i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku za autokratiju, gušenje medija, nasilje nad političkim protivnicima, korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. Nedavne tragedije samo su proširile spisak potraživanja. Sam Vučić, prema posmatračima, pokušava da masovna pogubljenja pretvori u razgovor o sebi i pretnji državi. Predstavnike opozicije naziva “lešinarima i hijenama”, optužujući ih za pokušaje nezakonitog preuzimanja vlasti”, piše Deutsche Welle na ruskom u svom tekstu “Protesti u Srbiji: Hoće li predsednik Vučić podneti ostavku?”.

Osim večerašnjim protestom Deutsche Welle se obazire i na Vučićev “kontramiting” koji bi trebalo da se 26. maja.

“Vučić, prema mišljenju posmatrača, koristi svoj miting 26. maja, za koji obećava da će biti najveći u istoriji, samo da promoviše ideju ‘Narodnog pokreta’. ‘Ovo neće biti susret gnjeva i mržnje, već susret nade’, smatra predsednik. S obzirom na masovne proteste nakon dva oružana napada, protivnici događaj nazivaju ‘kontramitingom’. Zanimljivo je da će se to održati dan uoči kongresa vladajuće SPP, na kome se očekuje da Vučić odstupi sa mjesta predsjednika stranke“, kaže DW.

“Sudeći prema pisanju srpskih medija, neće svi dobrovoljno doći na ‘miting nade’: planirano je da se zaposleni u državnim institucijama dovoze autobusima. Ovo je postalo povod za ironiju i karikature. Autor jedne od njih, Dušan Petričić, prikazao je gomilu građana sa srpskom zastavom suprotstavljajući se koloni autobusa sa Vučićevim portretom”, dodaje ovaj portal između ostalog.

Share this Article
Leave a comment