I STRANI NOVINARI NA METI DODIKA: “Narativ u njemačkoj štampi ne razlikuje se mnogo od onog iz devedesetih”

2 Min Read

Predsjednika RS iznerviralo je pisanje pojedinih njemačkih medija koji su kritikovali njegove poteze

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da narativ o BiH i regionu koji se njeguje u njemačkoj štampi nije puno odmakao od narativa iz 90-ih i raspada Јugoslavije, u čemu je, kako je kazao, Njemačka imala najvažniju ulogu.

– Danas, 30 godina kasnije, opet dobri i loši momci, ovoga puta po osnovu odnosa sa Ruskom Federacijom. Na zahtjev SAD, Njemačka je aktivno u ratu Rusa i Ukrajinaca, protiv Ruske Federacije, i to učešće i posljedice toga jednom će morati objašnjavati svom narodu. Mediji će, siguran sam, tada morati da pojašnjavaju što su o tome ćutali, a na dnevnom redu su držali druge i za njemačko društvo manje važne teme – rekao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše pisanje njemačkih medija da je on kao predsjednik RS svoju politiku najodlučnije usmjerio ka Moskvi, te da se dominacija Srbije na Balkanu mora slomiti, Dodik je rekao da “koliko je jak njemački interes za Balkan pokazuje i medijski prostor koji je dat izvjesnom Muameru Bećiroviću, očigledno bosanskom muslimanu, koji ni manje ni više priziva njemačku okupaciju Balkana u 21. vijeku i slom, kako kaže, srpske dominacije”.

– To nije ništa drugo nego reafirmacija ideje o uništenju Srbije koja je stara više od jednog vijeka. Znamo kako su se u pokušaju realizacije te ideje proveli i Austrougari i Nijemci. Ako bi Njemačka vladala, kaže Bećirović, red bi se vratio na Balkan. Po kom osnovu bi Njemačka ovdje došla i vladala, o tome ni riječi, kao što nema riječi o tome kako je i zašto samo u prošlom vijeku Njemačka oružjem dva puta pokušala da zavede red na ovim prostorima. Svi znano kako je to završilo – naveo je Dodik.

Share this Article
Leave a comment