I TRAGIČNO I KOMIČNO: Kad Nenad Nešić i vlast RS-a brane novinara!

4 Min Read

Ne stišavaju se reakcije vladajućih u manjem bh. entitetu gdje osuđuju Hrvatsku, pozivaju se na evropske vrijednosti i to sve netom nakon što su vratili verbalni delikt!

Da nije smiješno bilo bi tragično! Ne ulazeći u ispravnost odluke Republike Hrvatske da u zemlju zabrani ulazak predsjedniku Udruženja novinara Republike srpske Danijelu Simiću zbog njegovog izvještavanja iz Donbasa, teško je ne zapitati se je li vlast u RS misli da je narod ovca?

Ne stišavaju se reakcije vladajućih u manjem bh. entitetu gdje osuđuju Hrvatsku, pozivaju se na evropske vrijednosti i to sve netom nakon što su vratili verbalni delikt!
Tako prvi čovjek DNS-a I ministar sigurnosti BiH izražava žaljenje što je izostala reakcija novinarskih udruženja u BiH!?

Reklo bi se, jednako kao što je izostala reakcija Nešića i drugih političara iz Rs na sva silna upozorenja u vezi sramotne kriminalizacije klevete u RS.

„Јe li li cenzura mišljenja i izražavanja evropski standard kome težimo i čije poštovanje od nas traže? Ako je to standard onda se mi trebamo potruditi da zabranimo ulazak svim novinarima medijskih kuća u Hrvatskoj koji glorifikuju Oluju, to najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata“, kaže Nešić.

Nešiću ne vjerujem već dugo, a posebno nakon što je javno rekao da će podržati Dan žalosti u BiH zbog tragedije u Gradačcu, pa slagao, pa sada njegove izjave s tri prsta ili bez njih, valja samo registrirati, a nekada im se i nasmijati.

Izmjene Krivičnog zakona Republike srpske kojima se ponovo kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime.
To nisu evropske vrijednosti, a sada i praktično na primjeru Simića možemo znati odrediti granice slobode govora – ona je beskrajna.

To što drugačiji od vas ne razumije šta govorite ne znači da to što pričate je pogrešno! To što Vlada RS podržava samo režimske medije, a želi ugušiti alternativne, pa sad novinare, nakon silnih premlaćivanja, strpati i u zatvor može značiti samo jedno. Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada.

Jer ovim izmjenama ograničava se sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva, ali Milorad Dodik i ekipa to tako ne vide. Oni žele da su nedodirljivi, a da sve druge mogu lako dodirnuti.

Nije Dodik slušao ni Simića kada je ispred udruženja govorio da ne podržava kriminalizaciju klevete, a da podržava dekriminalizaciju uvrede.

“Pozdravljamo ostavljanje uvrede u domenu prekršaja. Da biste nekog uvrijedili ne morate reći laž o njemu, možete uvrijediti istinom”, govorio je Simić.

I baš tako valja završiti i ovaj tekst – uvreda je novinarima kada ih brane oni koji im zabranjuju istinu i zbog toga ih šalju u zatvor!

O slučaju Simić neka ne govore oni kojima istina smeta, i koji su klevetu kriminalizirali, dok će o tužbama odlučivati pravosudni sistem skrojen po željama vladajućih. Jeste od Nešića, ali opet previše je!

Share this Article
Leave a comment